Dünyanın telekom devleri birleşiyor

Dünyanın telekom devleri birleşiyor

Dünyanın telekom parçaları üreten iki devi, ABD'li Lucent ile Fransız Alcatel arasındaki birleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

Fransız telekomünikasyon ekipman üreticisi Alcatel, piyasadaki ağırlığını artırmak ve ürün gamını genişletmek amacıyla ABD'li rakibi Lucent Technologies'i 13.4 milyar dolara satın alacağını açıkladı.

Beş yıl sonra gelen birleşme
Lucent ile Alcatel arasındaki görüşmeler ilk olarak bundan 5 yıl önce başlamıştı. Ancak o dönem yapılan görüşmeler sonucunda Lucent, Alcatel tarafından devralınmayı kabul etmemiş ve ortaklık önermişti. Böylece müzakereler de sona ermişti.

Birleşmenin gerçekleşmesinin ardından oluşacak işgücünün yaklaşık yüzde 10'u tasfiye dilecek. Bu da toplam 8 bin kişinin işini kaybetmesi anlamına geliyor.

Birleşmenin ardından iki şirket, toplam 25 milyar dolar gelire sahip olacak ve halen sektör lideri olan Cisco Systems Inc.'e yaklaşmış olacaklar. Geçtiğimiz yıl 26.2 milyar dolarlık satış gerçekleştiren Cisco'nun diğer bir rakibi de 19.4 milyar dolarklık satışla İsveç merkezli Erikson.

Lucent CEO'su Patricia Russo, dün analist ve gazetecilerle yaptığı bir telekonferans görüşmesinde, "Rekabet arttı ve büyüklük ve ölçek gerçekten önemli" dedi ve şirketlerin araştırma geliştirme güçlerini birleştirme amacının, anlaşma sağlanmasını kolaylaştırdığını belirtti.

Lucent pazar kaybediyor
ABD'li Lucent, Verizon Communication ve Sprint Nextel gibi devlere telekom parçaları üretiyor. İlk çeyrekte karı yüzde 12 gerleyerek 2 milyar dolara inen şirketin ABD'deki gelirleri yüzde 7, uluslararası pazarlardaki toplam gelirleri ise yüzde 20 düştü.

Şirketin borsadaki hisseleri de geçen sene yüzde 29 değer yitirdi.

Alcatel'in performansı daha yüksek
ABD'li Lucent'in aksine Fransız Alcatel'in mali rakamları giderek düzeliyor. Alcatel'in karı ve satışları yılın dördüncü çeyreğinde yeni video servislerine yapılan yatırımlarla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Şirket 2006 yılında da olumlu performansın sürmesini bekliyor.

Avrupa'nın en büyük ikinci telekom ekipmanı üreticisi olan Alcatel'in gelirleri dördüncü çeyrekte yüzde 7 artışla 5 milyar dolara dayandı.

Alcatel'in hisse performansı da, operatörlerle imzaladığı büyük kontratlar ve bunların internet tabanlı televizyon ve video multimedya satışlarına olanak vermesiyle nisan 2005'den bu yana dikkat çekici bir şekilde yükseliyor.

Alcatel aynı zamanda telekom operatörlerinin yeni teknolojiyi cep telefonlarında kullanmasıyla artan harcamalarından da önemli gelir elde ediyor.



Eklenme tarihi: 6.04.2006
Kaynak: CNN Türk

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler