Cep telefonuna 'kapkaç' önlemi

Cep telefonuna 'kapkaç' önlemi

Cep telefonlarında kapkaç, hırsızlık ve kaçakçılığa karşı yasal önlemler içeren yasa teklifi Meclis Ulaştırma Komisyonu’nda kabul edildi.

Teklife göre kaçak ve hırsızlık malı cep telefonlarının kullanımına engel olunacak. Cep telefonu kaybolan, çalınan ya da kendi rızası dışında elinden çıkan aboneler, bağlantının kesilmesi için başvuracaklar. Sözkonusu cihazlar sahip oldukları numara aracılığıyla kullanıma kapatılacaklar.

Komisyon toplantısında ikinci el ve kayıtdışı cep telefonu satışı nedeniyle hırsızlık olaylarının engellenemediği belirtildi. Türkiye’de halen kullanılan 35 milyon cep telefonundan 12 milyonun kayıtdışı, bunun kamuya zararının ise 2.5 milyar dolar olduğunu belirtildi. Cep telefonlarına düzenleme getiren yasanın amacının kaçak ve hırsızlık malı cep telefonlarının kullanım dışı bırakmak olduğu vurgulandı.

KAÇAK VE KAYIP TELEFON SİSTEM DIŞI
Cep telefonu işletmecileri, Telekomünikasyon Kurumu’nun, “merkezi mobil cihaz kimlik tanımı ve veri tabanı”nda (CEIR) yer alan elektronik kimlik bilgileri değiştirilmiş, kaçak, kayıp veya çalıntı cihazlara elektronik haberleşme hizmeti veremeyecek. İşletmeciler, bu tür yasal olmayan cihazların haberleşme şebekelerine bağlanmasını önlemek üzere kendi veri tabanlarını Telekomünikasyon Kurumu veri tabanı ile uyumlaştıracak ve bununla ilgili teknik alt yapı ve sisteminin güvenliğini, yasanın yürürlüğe girmesini izleyen 5 ay içinde sağlayacak. Sistemin işletilmesinden kaynaklanan sorunlar 5 gün içinde giderilecek.
Cep telefonu kaybolan, çalınan ya da kendi rızası dışında elinden çıkan aboneler, öncelikle bağlantının kesilmesi için bilgi ve ihbar merkezine başvuracak. Kurum, suça ilişkin bilgi elde ettiğinde durumu Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirecek.



Eklenme tarihi: 24.03.2006
Kaynak: Ntvmsnbc

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler