Şimdi trend 'ultramobilite' (UMPC)

Şimdi trend 'ultramobilite' (UMPC)

Cep bilgisayarlarıyla dizüstü bilgisayar arası cihazlara yöneliş var. Cep bilgisayarlarının kapasite ve ekran boyutları kullanıcıları tam anlamıyla tatmin etmiyor. Dizüstü bilgisayarlar ise donanım ve yazılım kapasitesiyle adeta yanımızda taşıdığımız bir ofis gibi olsa da, her an içindeki bilgiyi kullanabileceğimiz ya da bir notu kaydedebileceğimiz durumda olmuyor.

UMPC - Ultra Mobile PCAKILLI VE KÜÇÜK
Bunun nedeni ise dizüstü bilgisayarların cep bilgisayarları gibi sürekli açık olmayışı ve bir ihtiyaç halinde açmak gerektiğinde, açılış süresinin dakikalar alması. Cep bilgisayarlarıyla dizüstü bilgisayar arasında olan ve cep bilgisayarlarından daha "akıllı", dizüstü bilgisayarlar kadar "zeki" cihazlar için sürekli yeni modeller geliştiriliyor.

OQO BAŞLATTI
Bu tarzın ilk modellerinden biri, OQO markasıyla pazarda boy gösteren, "handtop" bilgisayarlar olmuştu. OQO, yazılım ve donanım olarak ortalama bir dizüstü bilgisayarın performansına ve kullanıcısının başparmakları ile yazı yazabileceği şekilde klavyeye sahip. Son gelişme ise, bu tip küçük ve akıllı cihazların üretimi için yeni projelerin bir bir ortaya çıkması.

MICROSOFT ORIGAMI
Yazılım devi Microsoft, Origami adlı bir konsept cihazın tanıtımını yapıyor. 2007'de piyasaya sürüleceği belirtilen bu cihaz güçlü bir mini PC olacak. Aynı özelliklere sahip ve Intel destekli "Ultra Mobil PC" adlı bir cihazsa, bu akımın büyük oyuncularından olacak. Nokia'nın halen internetten siparişle edinilebilen 770 modeli teknoloji devlerinin yıllar sonra çıkaracağı cihazların Linux temelli bir türü

IPOD TEHLİKEDE
Ultra mobil olarak tanımlanan bu cihazlar, pazardaki birçok ürün için tehdit oluşturuyor. iPod gibi müzikçalarlar, PSP ve Nintendo gibi taşınabilir oyun makinaları, akıllı cep telefonları gibi tüm segmentler, bu yeni akımdan olumsuz etkilenecek cihazlar. Bunun bir sonucu olarak, tehlikede olan cihazların kendilerini korumak için ek özellikler kazanmasını bekleyebiliriz.

ULTRAMOBİL CİHAZLARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ:
Güçlü işlemci, sabit disk, RAM, GPS, Bluetooth, Wi-Fi, tablet PC özelliği, MP3 çalar, film ve video oyunları oynatıcı, radyo-TV. Bazı modellerde internet telefonu, cep telefonu ve 3G teknolojileri.

ULTRAMOBİLİTE İLE İLGİLİ WEB SİTELERİ
Origami - Microsof Hand PC
http://www.origamiproject.com

Ultra Mobile PC - Intel
http://www.umpc.com

Handtop PC - OQO
http://www.oqo.com

Nokia 770 - İnternet Tablet
http://www.nokia.com/770

Handtop'lar sergeni
http://www.handtops.com



Eklenme tarihi: 12.03.2006
Kaynak: Melih Bayram DEDE

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler