Cep'te yeni gündem 3.2 MP

Cep'te yeni gündem 3.2 MP

Cep telefonlarında dijital fotoğraf çekim kalitesi 3.2 megapiksele (MP) çıktı. Şimdiden üç farklı üretici bu teknolojiyi destekleyen dört yeni modelini tanıttı

Son 15 günde ikisi Barcelona’da düzenlenen Dünya GSM Kongresi’nde, diğer ikisi de SonyEricsson’un Londra’da düzenlediği toplantıda tanıtılan dört yeni model cep telefonu, 2006’da cep pazarının gideceği yön hakkında önemli ipuçları verdi.

2005’te 2.0 megapiksel
Birbirinden gelişmiş özelliklerle tasarlanan bu dört telefonun ortak özelliği, dijital kamera teknolojisini 3.2 megapiksel (MP) seviyesine çıkarıyor olmaları.

Geçtiğimiz yıllarda 1.0 - 1.3 MP, 2005 yılında 2.0 MP ile adeta üst seviye cep telefonlarında standart haline gelen megapiksel kapasitesi, böylelikle bir üst seviye olan 3.2 MP seviyesine 2006 yılıyla birlikte çıkmış oldu. Telefonlarda kullanılan megapiksel seviyesi ne kadar yükselirse, çekilen fotoğrafların kalitesi de o oranda artıyor.

Bundan iki hafta önce Barcelona’da, BenQ-Siemens ile Samsung 3.2 MP seviyesindeki modellerini tanıtmıştı. Bu modeller, BenQ-Siemens EF91 ve Samsung P850. SonyEricsson ise geçtiğimiz hafta tanıttığı K800 ve K790 modelleriyle bu seviyede rakiplerini yakalamış oldu.

Sony’nin etkisi
Firma bu modellerde, Sony’nin dijital fotoğraf serisi Cybort-shot’ı kullanıyor. Böylelikle, Walkman’in ardından Sony’nin iddialı olduğu bir alan daha, SonyEricsson bünyesinde kullanılmaya başlamış oldu. Ürünlerde, dahili Xenon flaş, otofokus ve pek çok farklı gelişmiş çekim özelliği bulunuyor. Yeni modeller 2006’nın ikinci çeyreğinde pazara çıkarılacak.

MP3 çalar destekli
Samsung’un bu kategorideki yeni modeli P850 ise, video kayıt ve müzikçalar gibi birçok multimedya özelliğin yanı sıra 3.2 megapiksel kamera ve MP3 çalara sahip. Samsung oldukça iddialı olduğu bir alan olan gelişmiş ekran teknolojisini bu üründe de kullanıyor. Telefonda geniş ekran ve deri dış yüzey bulunuyor. Samsung’un bu modeli, HSDPA teknolojisini destekliyor. Telefonun 2006 yılının üçüncü çeyreğinde piyasaya çıkarılacağı açıklandı.

Hızlı mobil internet
BenQ-Siemens EF91, 3.2 MP teknolojisinin yanı sıra, 3G ve HSDPA (Yüksek Hızda Veri Paketi İndirme) teknolojilerini de destekliyor. 1.6 - 1.8 Mbit bağlantı hızına çıkılabilen HSDPA teknolojisi ile geliştirilen EF91, 3.2 megapiksel çözünürlükte kameraya sahip. MP3 çalar fonksiyonu bulunan EF91’de 2 inch boyutunda ekran var. EF91’in pazara Haziran ayında çıkarılması planlanıyor.

Yeni nesil araç kiti
Toplantıda, K510i, W300i, Z530i ve K310i modellerini de tanıtan Sony Ericsson, bunun yanı sıra, üç farklı Bluetooth (Cihazların birbirleriyle kablosuz veri transferi yapması) aksesuarını da tanıttı. Bu aksesuarlardan, HB-100 Bluetooth araç kiti, araç içerisinde kolaylıkla monte edilerek kullanılabiliyor. HB-100’ün üzerinde açma-kapama gibi menü kullanım özellikleri de yer alıyor. Cihaz, 20 saat konuşma, 600 saat bekleme süresi özelliğine sahip.



Eklenme tarihi: 9.03.2006
Kaynak: Milliyet - Şükrü Andaç

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler