Çipleri sıkıştıran buluş cep telefonunu hızlandıracak

Çipleri sıkıştıran buluş cep telefonunu hızlandıracak

IBM bilgisayar çiplerinin daha fazla küçülemeyeceği iddialarına devrim niteliğinde buluşla cevap verdi. Çip üzerindeki transistörleri sıkıştıran şirket, süper hızlı PC ve cep telefonu üretimini sağlayacak.

Çipler küçülüyor, bilgisayarlar hızlanıyor. Bunun sürmeyeceğini ileri sürenler var ama IBM'in buluşu aksini söylüyor. Dünyanın en büyük çip üreticisi Intel'in kurucularından Gordon Moore, 41 yıl önce, şirketin entegre devreler üzerindeki transistör sayısını 18 ayda bir, iki kat artıracağını söylemişti. Intel tarihe "Moore Yasası" olarak geçen bu hedefi çok uzun bir süre başarıyla gerçekleştirdi. Ancak zaman içinde çip üzerine transistörleri sıkıştırarak dizmek zorlaştı. Şirket bunun üzerine çift çekirdekli (dual core) çip teknolojisini geliştirdi.

Moore çöküyor mu?
Ancak çip boyutları küçüldükçe ve transistörler sıkıştıkça, çip performansını artırmak da eskisi kadar kolay olmamaya başladı. Bu gelişmeler Moore Yasası'nın son bulacağına dair söylentilerin yayılmasına neden oldu. Ancak Moore Yasası'nı bir adım ileri taşıyan, hatta bundan sonraki gelişim sürecini garanti altına alan bir gelişme Intel dışında bir firmadan geldi.

IBM

Kişisel bilgisayarın mucidi Amerikalı IBM, sadece bilgisayarların değil, cep telefonu gibi küçük elektronik cihazların performansını artırabilecek bir çip geliştirmeyi başardı. IBM'in geliştirdiği transistörler sadece 29.9 nanometre (bir milimetrenin milyonda birine nanometre deniyor) kalınlığında. Bu da geliştirilecek yeni çiplerin, günümüzün en küçük çiplerinden 3'te bir daha küçük olacağı anlamına geliyor.

Çipleri küçülten teknoloji
Seri üretimde olan en gelişmiş çiplerde transistör kalınlığı 90 nanometre. Bugüne kadar, teknoloji dünyasındaki genel kanı da çiplerdeki transistörlerin en fazla 32 nanometreye kadar inceltilebileceği yönündeydi. Ancak IBM'in transistörleri morötesi ışınlarla işleyerek düzgün sıralar halinde dizmeyi başarması, bilgisayarlarda kullanılan çiplerin büyük harcamalara gerek kalmadan hızlanmasını sağlıyor.

IBM'in Ar-Ge merkezinden yapılan açıklamada, yeni teknoloji sayesinde çiplerin en az 7 yıl daha radikal bir değişiklik olmaksızın geliştirilebileceği belirtildi.

Yetenekli cep telefonları
Daha güçlü bilgisayar çiplerine talep giderek artıyor. İşte IBM'in devrim olarak tanımlanan yeni çip geliştirme teknolojisi bu talebin karşılanması için çok önemli. Çiplerin küçülmeye devam etmesiyle birlikte akla gelen olasılıklardan biri de, cep telefonu gibi elektronik cihazlarda bu tür teknolojilerin kullanılıp kullanılamayacağı. IBM'den yapılan açıklamada, bu çiplerin küçük elektronik aletler için çok uygun olduğu ve yeni çipler sayesinde, özellikle cep telefonlarının kabiliyetlerinin artacağı vurgulandı.

Çipler nasıl üretiliyor?
Bilgisayar çipleri şu anda "optik litografi" olarak adlandırılan bir süreçle üretiliyor. Bu süreç sayesinde nanometrik transistörler, entegre devre üzerine eşit aralıklarla yerleştiriliyor. IBM'in geliştirdiği yeni optik litografi aracı ile çok daha ince transistörler kullanılabiliyor ve iki transistör arasındaki aralık olabildiğince daraltılıyor. NEMO adı verilen araç sayesinde, devre üzerinde daha fazla transistör olması sağlanıyor. NEMO, iki ayrı yönden çip üzerine lazer ışını gönderiyor. Bu da eskisine göre daha karmaşık bir transistör modelinin oluşmasını mümkün kılıyor.

Bilgisayar çipi üreticisi Intel, Moore Yasası'nı bugüne kadar büyük sorunlar yaşamadan geliştirmeyi başardı. Son olarak çift çekirdekli (beyinli) çipleriyle yola devam eden şirketin yakın gelecekte Moore Yasası'nı ileri taşıyamayacağı tahmin ediliyordu. IBM'in geliştirdiği yeni çip işleme süreci ise hem çip üreticilerini hem de daha hızlı bilgisayarlar ve cep telefonu isteyenleri rahatlattı.



Eklenme tarihi: 27.02.2006
Kaynak: Referans Gazetesi - Enis Şenerdem

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler