Önce 3G, şimdi IMS

Önce 3G, şimdi IMS

İspanya’nın Barcelona şehrinde düzenlenen 3GSM Dünya Kongresi’nde konuşan Ericsson Başkanı ve CEO’su Carl-Henric Svanberg, “2006 yılında 3G ağlarının çoğu, yüksek hız sağlayan HSDPA teknolojisine yükseltilecek. İletişim hızı açısından HSDPA ne kadar önemli ise, operatörlerin farklı servisleri platform ve cihaz bağımsız olarak pazara sunabilmesinde, IMS aynı önemli rolü üstlenecek” dedi.

Telekomünikasyon sektörünün gelişimi hakkındaki görüşlerini açıklayan Svanberg, “WCDMA şu anda 50 milyon aboneye hizmet veriyor ve bu sayı düzenli şekilde artıyor. WCDMA, 3G açısından en önemli seçenek” dedi.

Svanberg, HSDPA’in sektörde çok önemli bir kilometre taşını temsil ettiğinin de altını çizerek, “GSM, mobil telefon alanındaki kitlesel pazarın başlangıcıysa, HSDPA de yüksek hızlı mobil genişbant kitlesel pazarının başlangıcı. Ericsson bu alanda açık farkla lider; bugün hizmet veren HSDPA ağlarının çoğunun arkasında Ericsson var” dedi.

Svanberg, all-IP’ye geçişin telekom dünyasındaki yepyeni teknolojik adım olduğundan da bahsetti ve sözlerine şöyle devam etti: “HSDPA erişim ağını bir sonraki aşamaya taşırken, IMS ve nihayetinde de all-IP, omurga ağını yeni bir aşamaya taşıyacak. 2006 yılında, sesin dışındaki servislerin kullanılmasına hız verip HDSPA’in potansiyelinden gerçekten faydalanmaya başladığımızda IMS’in önemi daha da artacak.”

Svanberg, aynı zamanda WCDMA’in “Super 3G”ye doğru uzun vadeli gelişiminden bahsetti: “HSDPA, en son teknoloji. Dahası, şimdiden küresel anlamda varlık gösteriyor ve gerekli ölçek ekonomisine sahip. Ayrıca geleceğe uyumlu bir gelişim yolu sunuyor; “Super 3G” şimdiden standarta dönüşmeye başladı.”

Svanberg’in verdiği bilgilere göre, telekomünikasyon sektörü mobil genişbandı mümkün kılınca içerik dağıtımı için yeni bir kanal oluştu. Dünyada 40’dan fazla ağda mobil TV şimdiden mevcut.

Mobil genişbantın sayısız iş fırsatı sunduğunu ve sektörümüze yeni oyuncuları da çektiğini anlatan Svanberg, “Artık yeni bir telekom ekosistemi oluşuyor ve bu yolda ilerlemek için ortaklıklar yapmak şart. Operatörler mobil genişbantın sunduğu fırsatları yakalamada anahtar rolü oynayacaklar. Ericsson, bu telekom ekosistemini işletmek ve müşterilerimizi daha da başarılı kılmak için eşsiz bir konuma sahip” dedi.

Doğru teknoloji kullanarak verimliliği çok büyük ölçüde arttırmak mümkün. Svanberg, Ericsson’un en yeni hizmetinin bunu nasıl mümkün kıldığını açıkladı; “Operatörler, mobil softswitch çözümümüzden faydalanarak IMS ve all-IP’ye sorunsuz bir geçiş yapabilirler ve bir yandan da omurga ağın işletme masraflarını tam yarı yarıya azaltabilirler.”

Svanberg, “Yeni nesil baz istasyonlarımız sayesinde operatörler, geleneksel baz istasyonlarına nazaran yüzde 30 daha az yere ihtiyaç duyuyorlar. Operatörler bir yandan kapasite ve bant genişliğini arttırırken bir yandan da toplam maliyeti en aza indiriyorlar” şeklinde konuştu.

“Transmisyon alanı ise Ericsson’un büyük bir talep beklediği başka bir alan. Mobil genişbant ve sabit genişbanda geçen operatörlerin sayısı arttıkça aktarım kapasitesi için duyulan ihtiyaç da artıyor. Svanberg sözlerini şöyle sürdürdü: “Marconi’yi devralmamızla daha da güçlenen transmisyon servislerimiz sayesinde operatörlerin transmisyon tıkanmalarını ortadan kaldırmalarına yardım ediyoruz.”



Eklenme tarihi: 24.02.2006
Kaynak: Hürriyet

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler