Google, Mobil Ödeme Sistemini Yaygınlaştırıyor

Google, Mobil Ödeme Sistemini Yaygınlaştırıyor

Google şu ana dek mobil ödeme servisi Google Wallet ile aradığı popülerliği yakalayabilmiş değil. Mobil ödeme servisi, ilk lansmanından bu yana güvenlik açığı da dahil olmak üzere [1] çeşitli engellerle karşılaştı. Bugünlerde ise Google'ın bu başarısızlıktan ciddi ölçüde rahatsız olduğu ve Google Wallet stratejisini yeniden gözden geçirmeye başladığı ileri sürülüyor.

Mobil ödeme sistemleri ve bu sistemlerle ilişkili hizmetler tüm dünyada giderek yayılmakta. Ancak genele bakıldığında, bu sistemlerin hala operatör bazlı sistemler ve mobil bankacılık hizmetleriyle sınırlı kaldığı görülmekte. NFC (Yakın Alan İletişim) teknolojisi gibi alanlarda ise gelişmeler oldukça zayıf ve son derece yavaş bir adaptasyon söz konusu. Bu durumu en yakından deneyimleyen firmalardan birisi de teknoloji alanında bir dünya devi olarak görülen Google.

Arama devi olan Google, yeni alanlara yatırım yapma ve teknolojide öncülük etme vizyonuna bağlı olarak, Mayıs 2011'de Google Wallet adlı yeni servisini tanıttı. Mobil ödeme sistemi olarak karşımıza çıkan Google Wallet kullanıcıların kredi kartlarını, zincir mağazaların verdiği üyelik kartlarını ve ve hediye kartlarını tek bir hesap altında cep telefonlarından yönetmelerini sağlıyordu. NFC teknolojisinden yararlanılan bu yeni sistem Amerika'daki bazı bölgelerde McDonald's ve Best Buy gibi zincir mağazalardan New Jersey Transit toplu taşıma hizmetine dek pek çok alanda kullanılmaya başlandı.

Ancak Google Wallet servisi, anlaşmalı mağaza sayısı bakımından sıkıntı yaşamasa bile kullanıcı benimsemesi bakımından ciddi sorunlar yaşadı. Bu sorunların ilki, söz konusu servisin sadece Sprint adlı operatörün verdiği Nexus S 4G modeli smartphone cihazlarda geçerli oluşuydu. Google Ön Ödemeli Kartı (Google Prepaid) sayesinde servisi destekleyen cihaz sayısı arttırıldı. Ancak bu kez de PayPal'un açtığı patent davası [2] Google'ı meşgul etmeye başladı. Ancak Google Wallet'ın yaygınlaşması sürecinde en ciddi zararı şüphesiz serviste yer alan güvenlik açığı [1] verdi.

Şimdi tüm bu yaşananlardan sonra, Google bir anlamda Google Wallet konusunda mevcut stratejisini sürdürüp sürdürmemek konusunda kararsız kalmış durumda. Ortaya atılan iddialara göre, kullanıcı benimsemesini arttırmak isteyen Google, operatörlerle temasa geçmek ve bir gelir paylaşım modeli önermek istiyor.

[1]- Google'ın E-Cüzdan Uygulamasını Kırmak Sanılandan da Kolay Çıktı

[2]- PayPal Firması Google'ı Mobil Ödeme Sistemine Ait Ticari Sırları Çalmakla Suçluyor



Eklenme tarihi: 25.03.2012

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler