Dünyanın değiştiği gün

Dünyanın değiştiği gün

Geçtiğimiz hafta dünyanın ilk mikroişlemcisi Intel 4004'ün 40. Yıldönümü hatırlandı. Intel 4004'ün pazara sunulması, dünyada dijital devrimi başlatan adım oldu. Günlük yaşamda kullandığımız her cihazda neredeyse mikro işlemci kullanılıyor. Tabiki bazı insanlar dışında kimse bunun farkında değil.

40 yılda neler değişti
Mikroişlemcilerin hızla yayılmasında, Intel'in Moore Yasası'nın büyük etkisi bulunuyor. Silikon teknolojisinin gelişimine yönelik bir öngörü olan bu yasaya göre her iki yılda bir mikroişlemcilerin transistör yoğunluğu iki katına çıkıyor, böylece işlevsellik ve performans artarken maliyetler düşüyor. Örneğin günümüzün ikinci nesil Intel Core işlemcileri performans açısından ilk mikroişlemci Intel 4004'e göre 350.000 kat daha güçlü. Her bir transistör Intel 4004'e oranla yaklaşık 5.000 kat daha az enerji kullanıyor. Öte yandan geçen 40 yıllık zaman diliminde bir transistörün fiyatı yaklaşık elli binde birine düştü.

Nano teknoloji mikro işlemciler
Intel'in 22 nanometre üretim sürecinde geliştirilen yeni nesil mikroişlemciler gelecek yıldan itibaren sistemlerde yerini alacak. Bu yeni mikroişlemciler şirketin sektörde çığır açan yeni 3-D Tri-Gate transistörleri sayesinde enerjiyi daha da verimli kullanacak ve daha yüksek performansa sahip olacak. Moore Yasası'nın yeni çağına öncülük eden yeni transistörler, geniş bir cihaz yelpazesinde gerçekleştirilecek birçok yeniliğe olanak tanıyor.

Dünyanın değiştiği gün



Eklenme tarihi: 21.11.2011

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler