Cüzdanı Dijitalleştirme Çalışmaları Hız Kazanıyor

Cüzdanı Dijitalleştirme Çalışmaları Hız Kazanıyor

"e-cüzdan" (e-wallet) olarak da ifade edilen ve önemli ölçüde mobil telefonlarla birlikte kullanılan ödeme çözümleri giderek yaygınlaşıyor. Öyle ki, asıl iştigal alanı çok farklı bir segment olan firmalar bile bu teknolojiyi kullanarak müşteri portföylerini artırmak için çözüm sunan firmalarla teknik işbirliği anlaşmaları imzalıyor. Starbucks örneğinde olduğu gibi.

Bir süre önce yayınladığımız bir haberimizde küresel ölçekte kahve dükkanı zinciri Starbucks'ın elektronik ödeme servisi Square ile işbirliği yaptığını duyurmuştuk. (1) Square'e 25 milyon dolar yatırım yapan Starbucks, Amerika genelindeki 7 binden fazla mağazasında bu firmanın geliştirdiği çözümü kullanacak. Ancak gözlemciler, hacking eylemlerinin "tavan yaptığı" bir dönemde kahve için mobil telefondan yapmanın kimi kullanıcılar için haddinden fazla riskli, dolayısıyla daha da pahalı görülebileceği değerlendirmelerini yapıyor.

Gözlemcilerin negatif değerlendirmeleri, Google, Microsoft gibi teknoloji devlerini bu alana yatırım yapmaktan geri bırakmıyor. Mobil operatör Sprint, start up firmaları GoPago ile Scvngr, cesaret gösteren diğer firmalar arasında. Bu firmalar mobil ödemelerden gelir elde edebilmeyi planlıyor. Tüm bu firmaların, e-cüzdanı tüketici gözünde çekici kılacak yenilikler, özellikler sunmaları gerekiyor.

Google, kullanıcılara, geliştirdiği NFC (yakın saha iletişimi) tabanlı mobil cüzdan uygulamasını sunarken GoPago, farklı bir anlayışla, kullanıcının markete gitmeden evvel ön sipariş verebilmesini sağlayan bir uygulama sunuyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Avea'nın Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, dijital cüzdanın şirketin stratejik Ar-Ge konularından biri olduğunu söyledi. Mobil ödeme teknolojileri adaptasyonunun gittikçe arttığını ifade eden Şahin, şunları söyledi:

"Mobil ödeme teknolojilerine yaygınlık kazandırılması manasında bunların kullanıcılara tanıtılması büyük önem arz ediyor. Günümüzde gelinen noktada sadece bir mobil telefon taşıyarak bir restorandaki ödemenizden, bir şey satın almaya kadar pek çok ödeme işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz. Şu an itibariyle bunların kolay kullanılabilir sistemler olabilmeleri için çalışmalarımnıza devam ediyoruz."

Fiziki cüzdanların yerini alması beklenen dijital cüzdanların, banka hesabı bilgilerinin yanı sıra sürücü belgesi, sosyal güvenlik bilgileri, sadakat kartları ile diğer nüfus cüzdanı bilgilerini mobil telefonun hafızasında tutabilmeleri hedefleniyor.



Eklenme tarihi: 29.08.2012
Kaynak: turk.internet.com

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler