Çinli girişim, katı hal batarya üretmeye başladı

Çinli girişim, katı hal batarya üretmeye başladı

Yıllık ortalama yüzde 30 civarında büyümeyle teknoloji sektörünün merkezine yerleşen lityum batarya piyasası, yakında yeni bir tür enerji depolama çözümüyle büyük değişimin ilk adımına şahitlik edecek. Enerji yoğunluğunu yüzde 40-60 oranında artıracak olan katı hal batarya teknolojisi için ilk üretim hattı Çin'de faaliyete geçti. Dünyada bir ilke imza atan Çinli girişim, yeni nesil lityum bataryasıyla sadece teknoloji değil, enerji sektörüne de umut ışığı olacak.

Ülkenin en prestijli üniversitesi Qinghua bünyesinde kurulup daha sonra müstakil bir enerji girişimine dönüşen Qingtao Energy, enerji yoğunluğu kilogramda 400 Wh'yi aşan katı hal batarya tasarımıyla üretime başladığını duyurdu. 144 milyon dolarlık yatırım neticesinde kurulan üretim hattında, günlük 10 bin katı hal enerji depolama çözümü imal edilebiliyor. Yıllık kapasitesi 100 MWh olan üretim hattına halihazırda kurulum aşaması devam eden altı yeni hat daha eklenecek. Girişim, 2020'ye kadar yıllık katı hal batarya üretim kapasitesini 0,7 GWh seviyesine çıkarmayı planlıyor.

Sıradan lityum pillerden farklı olarak elektrot kısmı jel veyahut katı formda materyalden imal edilen, yüksek kararlılığa sahip olması sayesinde şişme, patlama ya da alev alma gibi reaksiyonların gerçekleşme ihtimalini en düşük seviyeye indiren katı hal bataryalar, lityum pillerden çok daha yüksek hızda şarj edilebilecek ve en az yüzde 40 oranında enerji yoğunluk avantajı sağlayacak.

Çin'in Jiangsu eyaletine bağlı Kunshan şehrinde inşa edilen fabrikada üretimi başlayan katı hal bataryalar, Qintao Energy'nin açıklamasına göre özel dijital çözümlerde kendine yer bulacak. Esnek ve yüksek güvenlik gereksinimlerini karşılayan türde bataryalar üretebilen girişim, ayrıca otomobil üreticileriyle de masaya oturduğu belirtiliyor. Mobil cihazlardan ziyade elektrikli otomobiller için heyecan verici kazanımlar vaat eden katı hal bataryalar, yeni nesil otomobillerin şarj süresini kısaltıp tek şarjla katettiği menzili kayda değer oranda artırmış olacak.



Eklenme tarihi: 23.11.2018

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler