Cep telefonu yetişkine zararsız, çocuklara zararlı

Cep telefonu yetişkine zararsız, çocuklara zararlı

İngiltere'de yapılan büyük bir araştırmaya göre cep telefonların yetişkinler açısından güvenli olduğu ancak çocukların sağlığı açısından risk taşıdığı açıklandı. Bilim adamlarının İngiltere'de yürüttüğü araştırma sonuçlarına göre, yetişkinlerin cep telefonu kullanmaları halinde ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilecekleri yönündeki araştırmaların "temelsiz" olduğu bildirildi.

Beyin gelişimi için zararlıCep telefonu yetişkine zararsız, çocuklara zararlı
Sonuçları açıklanan İletişim ve Sağlık Araştırması (MTHR) programına 8,8 milyon sterlin harcandığı ve söz konusu çalışmanın yaklaşık 6 yıldır devam ettiği öğrenildi. Araştırmanın başında bulunan Prof. Laurie Challis, çocukların cep telefonu kullanmasının beyin gelişimi için zararlı olabileceğini belirterek, cep telefonlarının yetişkinlere yönelik bir zararının tespit edilmediğini kaydetti. Cep telefonlarının uzun süreli kullanımı ve çocuklara etkisinin tam anlaşılabilmesi için ayrı 6 milyon sterlin kaynağa ihtiyaçları olduğunu belirten Prof. Challis, araştırmanın hükümet ve cep telefon endüstrisinin sponsorluğunda ancak bağımsız yapıldığını vurguladı.

Kesin bir sonuç alınamıyor
Toplam 28 araştırma dosyasının 23'ünü tamamladıklarını ifade eden Challis, araştırmaları sonucunda kısa-süreli cep telefonu kullanmanın beyin kanserine neden olduğu yönünde bir bulguya rastlanmadığını bildirdi. Denekler üzerinde yapılan incelemeye göre, 4 cep telefonu kullanıcısından birinin "elektriğe karşı hiper-hassaslaşma" yaşadığı iddiasının temelsiz olduğu, ayrıca cep telefonlarının migren, uyuklama ve karıncalanmaya da neden olmadığı tespit edildi. Çalışmaları ile ilgili kesin hüküm veremediğini dile getiren Profesör, bazı kanserlerin ortaya çıkması için 10 yıl veya daha fazla zamanın geçmesi gerektiğini hatırlattı.
Öte yandan 2 araştırma dosyasına göre, cep telefonlarının beyin tümörüne neden olabileceğine dair küçük bir ipucu verdiğini dile getiren Challis ancak bunun kabul edilebilmesi için araştırmaların bu yönde sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Çocuklar tehlikede olabilir
Çocuklar konusunda henüz bir çalışma yapılmadığını açıklayan Prof. Challis, ancak küçük yaştaki bireylerin sigara dumanı, radyasyon ve kurşuna karşı daha zayıf olduğu için cep telefonlarından da bu nedenle kötü anlamda etkilenebileceklerini söyledi. Cep telefonlarının asıl büyük zararını araç sürerken kullanılması olarak niteleyen araştırmaya göre, telefonla konuşurken dikkatin kayması ve bir elin direksiyondan kaldırılması alışkanlıklarının giderilmesi ile ilgili bir stratejinin oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Öte yandan başka bir kampanyayı yürüten grubun sözcüsü Mast Sanity, kendilerinin cep telefonunun zararlı olduğuna inandıklarını ve bu inançları destekleyen birçok bilimsel araştırmanın var olduğunun altını çizdi.



Eklenme tarihi: 16.09.2007
Kaynak: Mobiletişim | Mobilize Bilgi

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler