Cep telefonu küçülüyor, özellikleri artıyor

Cep telefonu küçülüyor, özellikleri artıyor

Dünya son 3 yıldır, yepyeni cep telefonu servisleriyle tanışıyor. Tabii bu servislerin içeriği ve kalitesi coğrafyadan coğrafyaya büyük değişiklik arz ediyor. Örneğin Japonya’da 70 milyonun üzerindeki mobil İnternet kullanıcısı, her gün televizyon dizilerini, haberleri veya en son çıkan albümleri cepten takip ediyor. Araştırmalar bu ülkede cepten İnternet’e bağlananların sayısının bilgisayarla bağlananları geçtiğini gösteriyor. Yine uzak doğunun teknoloji kalesi Kore’de, cep telefonu bankacılığının yavaş yavaş kredi kartlarının yerine geçtiği konuşuluyor.

Cep telefonu küçülüyor, özellikleri artıyorTürkiye’de ilgi düşük
Cepten internet sadece en yeni teknoloji demek değil. Zira dünyanın altyapı fakiri kıtası Afrika’nın da cepten internet sayesinde farklı bir değişim yaşadığı görülüyor. BBC’nin artık modası geçtiği düşünülen WAP servisini her gün ziyaret eden 1 milyondan fazla kullanıcının yüzde 90’ı, bu servise Afrika’dan bağlanıyor. Ülkemizdeyse durum daha ilginç. Türkiye’de son model telefonlar piyasaya çıktıklarında yoğun ilgi görmesine ve Avrupa’nın en hızlı cep telefonu değiştiren halkına sahip olmamıza rağmen, internet uyumlu servislerin sayısı yeterli değil. Bunun sebebi yüksek veri ücretleri, bir türlü sonlandırılamayan 3G geçişi ve operatörlerin halen kısa mesaj harici servislere yeterli ilgiyi göstermemeleridir.

Uygulamalar gelişiyor
Türkiye’de kullanım kısa mesaj odaklı olsa da, ilerleme uygulama tarafında yaşanıyor. Basit bir işlemle telefona indirilebilen uygulamalar, her türlü ihtiyacı karşılıyor. Bu uygulamalar ile bankacılık işlemleri yapılabiliyor, televizyon izlenebiliyor, gazeteler okunabiliyor. 2010 yılında bu yöndeki uygulamaların artmasıyla, dünya mobil veri pazarının 100 milyar doları aşması bekleniyor. Uygulamaların başarısıysa cep telefonlarının kısıtlı kullanım imkanları ve küçük ekranlarıyla ne kadar uyumlu çalıştıklarına bağlı.

LG U960Operatörlerin servisleri nasıl?
Turkcell: Cep uygulamalarına en ciddi şekilde eğilen operatör Turkcell olarak göze çarpıyor. 3G ihalesiyle birlikte Türkiye’deki mobil kullanıcıların zengin servis seçeneklerine erişmesini isteyen Turkcell, bu doğrultuda mobil uygulamalara daha fazla ağırlık vermeye başlamış. Geçen sene piyasaya sürülen Wap tabanlı Turkcell-im’in başarısının yanı sıra bankalar açısından eşsiz bir çözüm olan Mobilİmza adlı yenilikçi projesi dünya çapında öncü bir uygulama olmayı başardı.

Vodafone: Vodafone yurtdışında 3G kullanan ülkelerde çok popüler olan Live! platformunu Türkiye’de yavaş yavaş zenginleştirilmeye başlamış olsa da, servis uygulama düzeyinde halen yeterince tatminkar değil. Youppo ise bir video, fotoğraf paylaşım sitesinden öteye geçemiyor. Cep telefonu ile entegrasyonu oldukça alt düzeyde.

Avea: Avea son zamanlarda Patlican servisiyle çıkış arıyor. Ancak servis cep telefonu entegrasyonu olsa dahi, İnternet üzerinde daha aktif bir platform imajı çiziyor. Kullanıcı tarafından üretilen içeriğiyle Patlican, önümüzdeki dönemde Avea gençliğinin kendi başına büyüteceği bir servis haline gelebilir. Avea’nın diğer servisi BiDünya ise Avea’nın bugüne kadar çıkardığı SMS servislerinin bir çatı altında birleştirilmesinden ibaret.



Eklenme tarihi: 11.10.2007
Kaynak: Hürriyet | Fırat İşbecer

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler