BlackBerry kullanmak güvenli mi?

BlackBerry kullanmak güvenli mi?

Kullanıcıların bilgisayardaki e-posta’lara anlık olarak ulaşmasını sağlayan bu sistemde özel bir yazılım kullanan BlackBerry, tüm postaların öncelikle kendi sunucularına gelmesini istiyor. Kullanıcıların e-posta’larını Kanada ve İngiltere’de bulunan “mesaj merkezlerinde” depolayan BlackBerry, ardından hızla tüm e-postaları karşı tarafa iletiyor.
BlackBerry Curve 8300
Fransa güvenlik gerekçesiyle kullanmıyor
BlackBerry’den gönderilen e-posta’ların direkt olarak karşı tarafa gitmek yerine, öncelikle BlackBerry’nin kendi sistemlerine uğruyor olması, gizlilik ve bilgi güvenliğiyle ilgili soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Kullanıcıların özel bilgilerinin başkalarına ulaşabileceği yönündeki suçlamalarla karşı karşıya kalan BlackBerry, bu sebeple Fransa’dan veto yedi. Fransa’da istihbarat birimlerinde çalışanlar, parlamenterler ve bürokratların bu cihazları kullanması yasaklandı. Yasağın gerekçesi ulusal güvenlikle ilgili konuların başka ülkelerin eline geçme ihtimali.

Tüm BlackBerry modelleri için tıklayınız.

TBMM’de serbestçe kullanılıyor
RIM, Blackberry’lerdeki güvenliğin, üç aşamalı DES (veri şifreleme standardı) veya AES (ileri şifreleme standartları) veri şifrelemeyle sağlandığını aktardı. Blackberry’deki mesajları kendilerinin bile görmediğini açıklayan RIM, son olarak yaptığı başvuruyla, Blackberry’yi Temmuz 2007’de ABD, İngiltere, Kanada, Almanya ve Fransa’nın da bulunduğu 25 ülke tarafından kabul edilen, güvenlik seviyesi Ortak Kriterler Tanıma Sözleşmesi (CCRA) kapsamına aldırdı. Blackberry böylece bilgisayar sistemlerinde üst düzeyde güvenlik sertifikası olarak tanımlanan bu sertifikayı mobil platforma taşımış oldu.

BlackBerry Pearl 8100BlackBerry nedir? Nasıl e-posta gönderir?
Blackberry piyasaya çıkmadan önce cep telefonlarından e-posta almak için 'pull’ (çekme) denilen bir yöntem kullanılıyordu. Bu sistemde kullanıcı, istediği zaman GPRS’e bağlanarak, bilgisayarına gelen postaları cep telefonlarına taşıyordu. Bu yöntem kullanıcıya oldukça pahalıya mal oluyordu ve kullanıcının cep telefonunda bir dizi işlem yapmasını gerektiriyordu. Blackberry’nin kullandığı 'push’ (itme) teknolojisi ise, e-posta mesajlarının kullanıcının hiçbir şey yapmasına gerek kalmadan otomatik olarak cihazda görünmesini sağladı. Bu yöntem sıkıştırılmış GPRS kullandığından, düşük maliyetle tüm e-posta’lara anlık olarak ulaşılmasını sağlıyor. Aynen bilgisayarda olduğu gibi, sistem açık olduğunda, kullanıcı tüm e-posta’larına ulaşabiliyor.

Mobilize Bilgi
Haber Arama: Sitemizde haber aramak için, Haberler sayfamızdaki “Haber Arama” aracından aramak istediğiniz kelimeleri yazarak istediğiniz haberlere ulaşabilirsiniz.



Eklenme tarihi: 10.03.2008
Kaynak: Mobiletişim | Mobilize Bilgi

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler