ARM'nin yeni üst düzey işlemci tasarımı Cortex-A72'den yeni detaylar

ARM'nin yeni üst düzey işlemci tasarımı Cortex-A72'den yeni detaylar

ARM, Londra'daki Tech Day etkinliğinde basına yeni 64-bit işlemci mimarisini tanıttı. Yeni mikromimarisi ARMv8'in 20 nm altında hakettiği performans değerlerine ulaşabilmesi adına geliştirilen Cortex-A72 ilk kez şubatta dile getirilmişti. Firmanın ilk iki ARMv8 işlemci dizaynı Cortex-A57 ve daha eski tasarım Cortex-A15'ten daha az enerji tüketmesinin yanı sıra yonga üzerinde daha az yer işgal eden A72, yıl sonunda tüketiciyle buluşmuş olacak.

A57'nin aksine Cortex-A72 ile işlemci mimarisinin daha derin mevzularında düzenlemeye giden İngiliz teknoloji şirketi, her yönüyle seleflerinden daha başarılı bir tasarım ortaya çıkarmış. Zar alanı Cortex-A57'ye kıyasla %10 daralan yeni işlemcinin performansı 14 nm Broadwell mimarili Intel Core M işlemcilerle kıyaslanabilecek seviyeye yükselmiş. ARM'nin paylaştığı verilere göre, aynı işlem performansı değerlerinde Cortex-A72 rakibinin dörtte biri oranında güce ihtiyaç duyuyor.

Samsung'un 14 nm 3D FinFET ve TSMC'nin 16 nm FinFET+ üretim süreçleriyle geliştirilmiş bir Cortex-A72, aynı enerjiyi harcayarak Cortex-A15'ten 3,5 kat daha yüksek işlem performansı sağlayabiliyor. Cortex-A53 ile big.LITTLE mekanizmasına yerleştirildiğinde bu tüketim değerleri daha da aşağı inmiş oluyor. 16 nm FF+ sürecine ait bu rakamların Samsung ve GlobalFoundries tarafından kullanılan 14 nm 3D FinFET tasarımına geçildiğinde daha da düşeceğinden şüphe yok.

2015 sonunda Qualcomm ve MediaTek'in 20/28 nm'lik yongada sistem çözümleriyle ilk kez piyasaya sürülecek olan ARM Cortex-A72'nin 2016'da 20 nm altı tasarımlarda boy göstereceği tahmin ediliyor.



Eklenme tarihi: 25.04.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler