iPhone 6 kasalarını sızdıran Foxconn çalışanı yakalandı

iPhone 6 kasalarını sızdıran Foxconn çalışanı yakalandı

Tanıtımından aylar önce gerçek kasa görüntüleri internete düşen yeni Apple telefonlarının gerçek sızıntı hikayesi üzerindeki perde aralanmaya başladı. Şematik ve temsili maketleri kılıf üreticileri aracılığıyla ortaya çıkarılan iPhone 6, alınan yoğun güvenlik önemlerine rağmen fabrika çalışanları üzerinden gün yüzüne çıkarılabiliyor. Taihang Daily gazetesinin haberi, bunun en büyük örneklerinden biri.

40'lı yaşlarda olduğu bildirilen ve yalnızca soyadının Qiao olduğu bilgisi paylaşılan bir Foxconn işçisi, 4 Eylül'de hırsızlık suçlamasıyla Çin polisi tarafından gözaltına alınmış. Olayın tamamı ise şöyle; aylık birkaç yüz dolar maaş alan Çinli fabrika çalışanlarının maddi zaaflarından faydalanmak isteyen bir mağaza, Jincheng adlı gelişmemiş bir Çin şehrindeki Foxconn fabrikası yakınlarına astıkları ilanla yüksek fiyatla Apple donanım parçaları alacaklarını sessizce duyurur. Bu ilanı fark eden Qiao, Shenzhen'deki mağazanın numarasını çevirir ve parça başına 160 dolarlık bir teklif alır.

İlk iPhone 6 kasa hırsızlığını 24 Temmuz'da gerçekleştiren Qiao, cebine attığı Apple donanımıyla çıkış saatinin en yoğun olduğu vakitte kimseye fark ettirmeden fabrikadan ayrılmayı başarır. Yerel bir kurye servisi vasıtasıyla parçayı Shenzhen'deki elektronik mağazasına yollayan Qiao, birkaç gün sonra parasını alır. Bununla yetinmeyip 5 parça daha yürütmeyi beceren Foxconn çalışanı, toplamda 960 dolarlık bir kazanç elde eder. Ancak fabrika yetkilileri ağustos ayı ortalarında hırsızlığı tespit edip durumu yetkililere bildirir.

Çin polisi, Foxconn güvenliğiyle birlikte fabrika kamera görüntülerini incelemeye başlar, çalışan kayıtlarını tarar ve civardaki kurye servislerinin geçmişlerini yoklar. 20 gün içerisinde suçlu bulunur ve Qiao'ya 4 Eylül günü hırsızlıktan kelepçe vurulur. Foxconn, olay hakkında herhangi bir detay vermekten kaçınsa da, etik kurallarını ihlal edenler hakkında gereken herşeyi yapmaktan geri durmayacaklarını yineledi. iPhone 6s sızıntılarında görüşmek üzere.



Eklenme tarihi: 16.09.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler