iOS 9 resmen tanıtıldı

iOS 9 resmen tanıtıldı

San Francisco'nun geleneksel hale gelen büyük Apple geliştirici konferansı bugün başladı. Açılış konuşması tahmin edileceği üzere yeni iOS sürümünün tanıtımına sahne oldu. Ne tür yenilikleri beraberinde getireceği az çok tahmin edilen iOS 9, tüketicileri sevindirecek önemli düzenlemeler ve yazılımı bir üst kademeye çıkaracak yeniliklerle geliyor.



Siri: İddialara konu olan iOS 9 için Siri, gerçekten de yenilenmiş bir arayüzle yeni işletim sistemine eşlik edecek. Ana ekranın soluna yerleştirilen Spotlight ile bütünleşen yeni Siri dijital asistan, Apple Watch'a benzer renkli bir görünüm benimsiyor. Kullanıcının mesajlarını tarayan, konum ve saat bilgisini takip ederek kullanıcıdan önce bazı işlemleri hayata geçiren Siri, Google'nin Android M sürümüne eşlik eden Now on Tap servisine benzer şekilde akıllı bir tahmin sistemi benimseyecek.

Cihazınıza kulaklık bağladığınızda müzik çaları açma, arayan numaranın kim olduğunu öğrenmek için telefonunuzdaki verileri taramak, e-postalarınızdan aldığı buluşma veya seyahat bilgilerini hafızasına alıp trafik durumuna göre sizi önceden uyarma gibi çeşitli tahmin faaliyetlerinde bulunan yeni Siri, böylece gerçek hayatta da kullanıcısına yardımcılık görevini yerine getirmeye çalışacak.

Pil Ömrü: iOS 9'a eşlik eden düzenlemeler sayesinde iPhone ve iPad cihazlarının en az bir saat daha fazla kullanım süresi elde edeceğini ileri süren Apple, ayrıca eklediği yeni düşük güç tüketim modunun ekstra üç saat kullanım süresi daha sağladığını bildiriyor.

Apple Haritalar: Toplu taşıma detaylarını içeren yeni Haritalar uygulaması, otobüs, feribot ve metro hatlarına dair verileri harita hizmetiyle bütünleştirerek cihaz sahibinin toplu taşıma servisleriyle seyahatini uygulama üzerinde sürdürmesini sağlıyor. Şuan için ABD ve Çin'deki çeşitli şehirler dışında İngiltere'deki birkaç bölge için hazır olan bu fonksiyonun sonraki güncellemelerle diğer ülkelere yayılması bekleniyor.



Çoklu Görev: Çoklu görev hususundaki yeniliklerine çoklu görev ekranını yenileyerek başlayan Cupertino merkezli teknoloji şirketi, son kullanılan uygulamaları bu ekranda üç boyutlu kartlar şeklinde listeleyecek.

iPad kullanıcıları için Split View ve Slide Over adında iki çoklu görev özelliği hazırlayan Apple, yalnızca iPad Air 2 kullanıcıları tarafından tecrübe edilebilecek Split View moduyla aynı anda iki uygulamanın aktif olarak kullanılabilmesini sağlayacak. Verimliliği artıracak bu fonksiyon, büyük ekranlı tabletin olması gerektiği gibi tecrübe edilmesini mümkün kılacak. Ayrıca ESPN gibi belirli uygulamalar yüzen pencere olarak bilinen küçük bir pencere üzerinden video gösterimi yaptığı sırada ana uygulamanın aktif olarak kullanılması gibi farklı çoklu görev işlevleri mevcut olacak.

iPad mini 2 ile iPad Air ve üstü tabletler için erişilebilir olan Slide Over ise ana pencerenin yanında ikinci bir uygulama açarak istenildiğinde ana uygulamayı dondurup bu küçük pencereden diğer uygulamaya müdahale edilebilmesini sağlıyor.



Klavye: iPad için güncellenen yeni QuickType klavyesiyle kullanıcılar, iki parmakla sanal klavyeye dokunulması durumunda ekranda tıpkı bilgisayardaki gibi bir imleç kontrol edebilecek. Böylece tablet kullanıcısı klavyeden elini çekmeden yazı üzerinde istediği yere ulaşabilecek, eklenen kopyala/yapıştır gibi kısayollarla daha hızlı düzenleme işlemleri gerçekleştirebilecek.

Sonbaharda yeni iPhone 6s ile birlikte dağıtımı başlayacak olan iOS 9'un ilk geliştirici deneme sürümü bugün yayımlanacak.



Eklenme tarihi: 8.06.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler