iOS 9.3.5 güvenlik güncellemesi yayımlandı

iOS 9.3.5 güvenlik güncellemesi yayımlandı

Apple, ağustos başında Pangu'nun jailbreak aracı sayesinde keşfettiği önemli bir açığı kapatmak için iOS 9.3.4 güncellemesini yayımlamıştı. Bu defa yine yazılım güvenliği amacıyla bir güncelleme dağıtımı gerçekleştiren şirket, iOS 9.3.5 ile çok önemli üç açığı kapattığını açıkladı.

Tüm cihaz sahiplerinin vakit kaybetmeden cihazlarını güncellemesini isteyen Apple, 9.3.5 sürümünde iOS 7'den beri kullanıcı verilerini çalmak için kullanılan üç açığı ortadan kaldırıyor. iOS 10'un son deneme sürümlerinde de kapatılmış olan bu açıklar, örneğine az rastlanır cinsten bir yapılanmanın da gün yüzüne çıkmasına vesile oldu.

iOS açıklarından faydalanan ve Pegasus kod adını kullanan zararlı yazılım, mobil güvenlik uzmanı Lookout'un tespitlerine göre İsrail merkezli bir siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilmiş. 2010'da kurulan İsrailli şirket hakkında internette bulunabilecek tek bilgi, 2014'te Amerkalı bir firmadan 120 milyon dolar yatırım alması ve toplamda bir milyar dolara yaklaşan değerlemeye sahip olması.

iOS 7'den başlayıp günümüze kadar neredeyse tüm iPhone ve iPad'ların uzaktan jailbreak edilmek suretiyle kişisel verilerine, üçüncü parti uygulamalar dahil mesaj, konuşma, rehber ve diğer içeriklerine erişim sağlayan Pegasus, uyanık bir aktivistin doğru kişilerle irtibata geçmesi sayesinde keşfedilmiş.

10 Ağustos'ta telefonuna bilinmeyen bir numaradan mesaj gönderilen 46 yaşındaki insan hakları savunucusu Ahmet Mansur, bunun bir zararlı yazılım olabileceğinden şüphelenerek mesajı Citizen Lab'da araştırmacı olan arkadaşına gönderiyor. Lookout ile birlikte yürütülen çalışmalar sonucu mesajın hükümet düzeyinde kurumlar tarafından kullanılan bir zararlı yazılımın kurulumuna yol açtığı tespit ediliyor.

Pegasus'un kullandığı açıklar ortaya çıktıktan on gün sonra Apple tarafından kapatıldı. Fakat NSO Group'un çalışmalarını aksatmadan sürdürebilecek kadar geniş bir siber açık havuzuna sahip olduğu tahmin ediliyor.



Eklenme tarihi: 26.08.2016

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler