Android 4.4 KitKat detaylandı

Android 4.4 KitKat detaylandı

Şubatta düzenlenen MWC 2013'te, dünyaca ünlü gıda markası Nestle ile gizli bir anlaşma imzalayan Google, geçen aya kadar saklı tuttuğu karşılıklı bu anlaşma kapsamında, Android platformunun son sürümü için KitKat isminin kullanım haklarını satın aldığını ilan etmişti. Bugün San Francisco'daki bir basın konferansında yeni yazılımın detaylarını açıklayan internet devi, Android 4.4 KitKat'ı resmen detaylandırdı.

Açık kaynak kodlu mobil işletim sisteminin on birinci büyük güncellemesi (1.0, 1.1, 1.3, 1.6, 2.0/2.1, 2.2, 2.3, 3.0, 4.0, 4.1/4.2/4.3) olan KitKat, Google'nin dizayn ettiği Roboto yazı fontunun yenilenmiş bir versiyonu ve birtakım kullanıcı arayüzü düzenlemeleriyle geliyor. Şimdiye kadarki en sade ve bir o kadar işlevsel bir varsayılan arayüzle donatılan yazılımın çekirdek uygulamaları da değişimden nasibini almış.

Akıllı yeniliklerle desteklenen yeni telefon uygulaması

Yıllardır aynı düzende seyreden arama yardmcısı telefon uygulamalarının akıllı telefonlara ayak uyduramadığını belirten Google, KitKat'a eşlik eden çekirdek telefon uygulamasını benzersiz özelliklerle donatmış. Cihaza ulaşan çağrının hafızada kayıtlı olmaması durumunda Google Maps ve diğer ek bilgi kaynakları aracılığıyla numaranın konumunu ve isim gibi detayları tespit ederek kullanıcıya ulaştıracak bu uygulama, yeni nesil arama fonksiyonlarına şekil verecek gibi görünüyor.

Tam ekran modu, daha hızlı tepki veren dokunmatik giriş, iyileştirilmiş çoklu görev performansı

Ekosisteme entegre edilen yeni tam ekran modu sayesinde, herhangi bir işlem görüntülerken yazılımın üstündeki uyarı çubuğu ve alttaki dolaşım düğmeleri dahil ekranın tamamını bu işlemi görüntüleyecek şekilde ayarlamak mümkün olacak.

Dokunmatik panelden gelen emirlere yönelik gerçekleştirilen bazı yazılımsal yenilikler, dokunmatik girişteki platformun verdiği tepki süresini belirgin şekilde aşağı çekecek. Böylece Android kullanıcıları, çok daha pürüzsüz ve hızlı bir arayüz deneyimi tecrübe edebilecek.

Aynı şekilde sistem belleği ve diğer donanım elemanlarının kullanımıyla alakalı yazılımsal düzenlemeler yapan Mountain View merkezli teknoloji şirketi, Android işletim sisteminin artık görevler arasında daha hızlı geçiş yapabileceğini belirtiyor. 512 MB RAM seviyesine kadar bütün aygıtlarda sorunsuz çalışabilecek şekilde optimize edilen KitKat, giriş ve orta seviye Android cihazlardaki yavaş arayüz sorununa çözüm olacak.

Tüm mesajlar için tek uygulama: Hangouts, kızılötesi verici desteği, HDR+ çekim modu

Google Talk servisinin yerini alan Hangouts uygulaması, Android 4.4 ile birlikte işletim sisteminde daha etkin bir rol üstlenebilecek. Aynı anda hem çekirdek mesaj uygulaması ve üçüncü parti bir mesajlaşma hizmetini kullanma zorunluluğunu ortadan kaldıracak KitKat, Hangouts uygulamasının SMS ve MMS uygulaması yerine kullanılabilmesine imkan tanıyacak. Aynı fonksiyonun ilerleyen dönemlerde WhatsApp ve diğer hizmetlerin mobil uygulamaları için de aktif kılınabileceği tahmin ediliyor.

Son dönemde mobil piyasada yeniden yükselişe geçen kızılötesi verici donanımları, KitKat ile resmen Android platformunda desteğe kavuşmuş olacak. Böylece uygulamalar, sistemde resmen mevcut bu donanımdan faydalanarak belirli işlevler sunabilecek. Kablosuz teknolojilerden Wi-Fi TDLS desteği de KitKat ile aktif hale gelecek. Bu özellik, aynı kablosuz ağdaki aygıtlar arasında gerçekleştirilen medya aktarımının çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlayacak.

Varsayılan kamera uygulamasına eklenen HDR+ çekim modu, üst üste çekilen fotoğrafları bir araya getirerek çok daha keskin, canlı görüntüler meydana getirebilecek. Nokia'nın 41 MP'lik modellerinde tam çekim modunda alınan görüntünün sıkıştırılmasına benzer bir süreçten bahseden Google, bu özelliği şimdilik sadece Nexus 5 için sunuyor.

Android 4.4 KitKat'ın diğer yenilikleri şöyle;

- Bluetooth MAP ile Bluetooth'lu araçlarla mesaj alışverişi gerçekleştirebilme,

- Yerel Chromecast desteği

- Bütünleşik adım ölçer -pedometre-

- Chromium WebView ile uygulamalar, internet sayfalarını Chrome'yi kullanarak daha hızlı ve doğru görüntüleyebilecek.

- Bütünleşik Android Device Manager desteği

- Yeniden dizayn edilen İndirilenler uygulaması

- Launcher uygulamaları arasında çok daha hızlı geçiş yapabilme,

- Yenilenen çekirdek e-posta uygulaması

- Cihazın ekran görüntüsünü hiçbir uygulamaya ihtiyaç duymadan yüksek çözünürlüklü video şeklinde kaydedebilme

- Yeni nesil NFC ödeme sistemi: Host Card Emulation

- Şeffaf, yarı şeffaf arayüz elemanları

- Resmen sertifikalı Miracast kablosuz ekran yansıtma/kablosuz ekran teknolojisi

Android 4.4 KitKat, bir milyar cihazı deviren ekosistemin iki milyar hedefi için attığı ilk adım olarak nitelendiriliyor. 512 MB sistem bellekli cihazınların Google servislerini rahatça kullanabilmelerini sağlayacak yazılımı hemen şimdi tecrübe etmek isteyen tüketiciler, Play Store aracılığıyla 349 dolardan satışa sunulan LG Nexus 5'i satın alması gerekiyor. Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10, Galaxy S4 Google Edition ve HTC One Google Edition için Android 4.4 güncellemesi birkaç hafta içerisinde dağıtılmaya başlayacak.



Eklenme tarihi: 31.10.2013
Kaynak: Android

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler