Android 4.3 Jelly Bean duyuruldu, kaynak kodları yayımlandı ve Nexus cihazları için dağıtılmaya başladı

Android 4.3 Jelly Bean duyuruldu, kaynak kodları yayımlandı ve Nexus cihazları için dağıtılmaya başladı


Google, bir senedir Android ekosisteminin en yeni versiyonu olarak mobil cihazlara dağıtılan Jelly Bean kod adlı yazılımının yeni alt sürümünü duyurdu. Temmuz 2012'deki 4.1 ve Kasım 2012'deki 4.2'nin ardından üçüncü büyük Jelly Bean güncellemesi Android 4.3 de, bugün nihayet resmiyet kazandı. Daha önce Google I/O 2013 konferansında 18. uygulama programlama arayüzünün (API) yolda olduğunu müjdeleyen internet devi, yeni alt sürümde kullanıcıları doğrudan etkileyecek büyük yenilikler entegre etmemiş.

Android ekosisteminin API seviyesini 18'e çıkaran 4.3 versiyonu, geliştiricileri yakından ilgilendiren birbirinden önemli birçok yazılımsal yeniliği beraberinde getiriyor. Resmi Android ve Android Geliştiricileri internet sitelerinde kısa süre önce yayımlanan belli başlı özellikleri haberinden devamında açıklamalarıyla birlikte bulabilirsiniz.

OpenGL ES 3.0 grafik API desteği



Khronos'un mobil platformlara uyarladığı OpenGL uygulama programlama arayüzü OpenGL ES, geçen sene Haiti kod adlı 3.0 versiyonuyla geliştiricilere sunulmuştu. Qualcomm'un Adreno 320, 330, ARM Mali-T604, T628 ve üstü GPU'ları ile Imagination Technologies'in Rogue isimli PowerVR 6 serisi grafik işlemcilerinin desteklediği OpenGL ES 3.0 grafik API'sı, endüstride ilk defa Android 4.3 Jelly Bean sürümüyle yazılımsal desteğe kavuşmuş oldu.

Yeni grafik uygulama programlama arayüzü, Android için geliştirilen oyunların çok daha gelişmiş grafik özellikleri, animasyon ve daha detaylı yüzey kaplamalarıyla donatılmasını sağlayacak, içeridiği güç tüketimiyle alakalı optimizasyonlar ile grafik işlemcilerin daha tasarruflu çalışabilmelerini mümkün kılacak. Mobil oyun stüdyoları için büyük ehemmiyete sahip Android 4.3 ile artık konsol kalitesine daha da yaklaşan yapımlar görebileceğiz.

Bluetooth 4.0 & Low Energy, Smart & Smart Ready

Bluetooth 4.0 ve Bluetooth Low Energy iletişim teknolojilerini destekleyen mobil aygıtlar bir süredir piyasada. Ancak Android işletim sistemi halihazırda bu standartlara resmen destek sunmuyor. Android 4.3 ile birlikte düşük güç tüketimine gerek duyan aksesuar ve diğer yardımcı elektronik aygıtlarında mevcut olan Bluetooth Low Energy ve Bluetooth 4.0 desteği yazılıma eklenmiş olacak.

Bluetooth sürümlerinin ikiye ayrılması sonrası dağıtılan iki sertifikadan biri olan Bluetooth Smart Ready, hem Bluetooth 4.0 hem de Low Energy desteği anlamına geliyor. Bluetooth Smart ise; yalnızca Low Energy standardına sahip ürünlere veriliyor. 4.3 Jelly Bean yayımlanmadan önce zaten piyasadaki birçok ürünün yeniden sertifikalandığına şahit olmuştuk. Şimdiye kadar üreticilerin çabaları sonucu Bluetooth 4.0 desteği kazanan Android'li aygıtların artık resmen Smart Ready sertifikasına uygun hale geldiğini söylemek mümkün.

Çoklumedyaların dağıtımcısı tarafından daha güvenli bir şekilde mobil cihazlara dağıtılabilmesi için yeni DRM API'ları, Arapça ve İbranice dillerinin sağdan sola yazım yönteminin ana ekran ve bazı çekirdek uygulamalara entegre edilmesi, yeni Afrika dilleri desteği, ebeveynlerin çocuklarının mobil cihaz kullanımını kontrol altına alabilmeleri için yeni kısıtlı kullanıcı profilleri, gelişmiş çoklu kullanıcı desteği, her zaman aktif Wi-Fi ile konum belirleme yaparak güç tasarrufu ve irili ufaklı onlarca değişiklik Android 4.3 aracılığıyla büyüklüğü 1 milyar cihaza ulaşan ekosistemin kullanıcılarına ulaştırılacak.

Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 ve Galaxy Nexus için dağıtılmaya başladı



Google Nexus 10, Nexus 4, Nexus 7 ve Galaxy Nexus için orijinal yazılım paketleri burada yayımlanan Android 4.3, bugün itibarıyla OTA yoluyla belirtilen cihazlar için resmen dağıtılmaya başladı. HTC One ve Samsung Galaxy S4'ün ABD'de satılan Google Edition modelleri ise çok yakında yeni sürüme güncellenecek.

Kaynak kodları AOSP projesi kapsamında geliştirici ve üreticilerin kullanımına sunulan 4.3 Jelly Bean, halihazırda resmi açıklamada bulunan HTC ve Samsung tarafından inceleniyor. Cyanogen ve Paranoid gibi meşhur yazılım geliştiricileri de 4.3 için kolları sıvadıklarını müjdeledi. Yıl sonuna doğru yeni versiyona geçişin hızlanması ve genel anlamda Jelly Bean sürümünün ekosisteme hakim hale gelmesi bekleniyor.

Yazar: Bilal Akgündüz



Eklenme tarihi: 24.07.2013
Kaynak: http://developer.android.com/about/versions/jelly-bean.html

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler