Alibaba'dan telefon üreticisi Meizu'ya 590 milyon dolarlık yatırım

Alibaba'dan telefon üreticisi Meizu'ya 590 milyon dolarlık yatırım

Apple ürünlerinin kopyasını üreterek ünlenen Meizu artık bağımsız bir üretici haline geldi. Son piyasaya sürdüğü akıllı telefonları Meizu MX4 ve MX4 Pro ile kendi tasarım anlayışını oluşturmaya başlayan Çinli şirket, gösterdiği üstün başarı sayesinde ilk büyük yatırımını almak üzere. Bugün yapılan açıklamaya göre; elektronik ticaret devi Alibaba, Guangdong merkezli telefon üreticisinden yarım milyar dolarlık hisse satın alıyor.

Geçen yılki halka arzıyla tüm dünyanın dikkatini çeken Alibaba, halihazırda 213,4 milyar dolar değerinde bir şirket. Böylesine devasa bir holding için Meizu'ya yapılan 590 milyon dolarlık yatırım, pek sıkıntı oluşturmayacaktır. Ancak Reuters aracılığıyla basına servis edilen ilk analist raporları, Alibaba'nın Apple kopyası bir mobil cihaz üreticisine gereksiz harcamada bulunduğu yönünde. Son girişimleriyle ülkemizde de satışına başlanan Meizu telefonları, aslında dar görüşlü analiz firmaları tarafından beyan edilen görüşlerin aksine tahmin edildiğinden çok daha yüksek bir potansiyele sahip. 2014 son çeyreğinde 2 milyon civarın satış gerçekleştiren Meizu'nun yalnızca 2015'in ilk ayında 1,5 milyon telefon sattığını ve genişleyen satış ağı sayesinde bu yükseliş ivmesinin artarak devam edeceğini görmek gerekiyor.

Öte yandan Alibaba'nın yaz aylarından beri Meizu ile kendi işletim sistemi üzerine görüşmeler yaptığı biliniyor. Linux tabanlı (Google'ye göre Android platformundan uyarlama) YunOS, Alibaba'nın çevrimiçi alışveriş hizmetlerini mobil kullanıcılarla buluşturmak için dört yıldır üzerinde çalıştığı bir proje. Meizu'nun Çin'deki genç tüketicilere hitap etmesi, firmayı Alibaba servislerinin entegre edildiği cihazlar için en uygun üretici kılıyor. Bugün açıklanan yatırım haberine dair YunOS tabanlı Meizu telefonlarının önünü açtığı yorumunda da bulunabiliriz.



Eklenme tarihi: 9.02.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler