3G’de ben hızlıyım kavgası

3G’de ben hızlıyım kavgası

Vodafone ve Turkcell arasında 3G teknolojisi kullanımı başladığından beri hız testleri kavgası yaşanıyor. Her iki operatör de uluslar arası bağımsız kuruluşlara yüzbinlerce dolar ödeyerek Türkiye’ye çağırıyor ve test yaptırıyor. Çıkan sonuçları da reklam ve basın bildirisi ile duyuruyorlar.

Samsung i9300 Galaxy S 3

  • Vodafone: 84.4 Mbps (Noter onaylı)
  • Turkcell: 43.2 Mbps (Resmi açıklama) (170 Mbps test ortamı)

30 dakikada BlueRay film
Basında çıkan haberlere bakarsanız bir BlueRay filmin 30 dakikada indirilebileceği felan yazıyor. Bu hızlara test ortamında ulaşıldığı halde sanki kullanıcıların tamamına bu şekilde hizmet veriliyormuşçasına açıklamalar yapılıyor. 8 Mbit hızındaki internetle 7 saatte inen BlueRay filmin, şebeke interneti ile 30 dakikada indirilebildiği söyleniyor. Öncelikle şunu unutmayın ki şebeke interneti ne kadar hızlı olursa olsun, cihazınızın HSDPA desteği bu hızı desteklemediği sürece bu hızlara ulaşmanız imkansız.

Test sonuçları ile yanıltma
Mesela Samsung i9300 Galaxy S3’ün HSDPA desteği 21 Mbps ile sınırlı. Turkcell veya Vodafone isterse 1.000 Mbps hız imkanı sunsun. Şuan en son model cep telefonunu aldığımda en son ulaşabileceğim sınır belli. Turkcell ve Vodafone’un en hızlı USB internet cihazı 21.6 Mbps hızına sahip. Yani bu hızın üstü bize bir şey ifade etmiyor.Operatörlerin hız testleri yapmaları ve bunları geliştirmeleri güzel. Fakat bu testleri gerçekte böyle hizmet veriyormuş gibi göstermeleri yanlış.

Ericsson'un LTE lisansı iptal edildi
BTK'nın Ericsson'a verdiği 1 yıllık LTE hızı test lisansı, Turkcell ile birlikte gerçekleştirilen testlerin Turkcell tarafından kamuoyu ile paylaşılması ve Turkcell internet sitesinde yayınlanması ile iptal edildi. Turkcell, test ortamında yapılan testleri açıklanması yasak olduğu halde paylaştı.



Eklenme tarihi: 16.06.2012
Kaynak: Ahmet Selman Özdemir

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler