Turkcell, 63 Megabit hızında hizmete başlayan dünyanın ilk operatörü

Turkcell, 63 Megabit hızında hizmete başlayan dünyanın ilk operatörü

Yaz aylarını 4G LTE şebekesi üzerindeki test faaliyetleriyle geçiren Turkcell, yalnızca yeni nesil mobil iletişim teknolojisi üzerinde çalışmalarda bulunmuyordu. Aynı zamanda Ericsson altyapısında üç taşıyıcılı HSDPA için kolları sıvayan firma, Temmuz 2014'te Qualcomm çipsetli donanımlar üzerindeki denemesini başarıyla sonuçlandırmıştı.

Yeni yıla WCDMA ağının 2100 MHz frekansından kullanıma sunulan 3C-HSDPA ile adım atan operatör, dünyada 63,3 Mbit ile üç taşıyıcılı 3G'ye geçiş yapan ilk isim oldu. Turkcell T50 gibi Qualcomm'un Gobi mobil modemlerini kullanan akıllı telefonlar, firmanın 81 ildeki şebekesinden faydalanarak 63 megabit seviyesinde mobil veri aktarım hızlarına ulaşabilecek. Tek taşıyıcılı 4G LTE ile neredeyse aynı düzeydeki bu rakamlara, çift taşıyıcılı HSUPA'yı da faaliyete sokan Turkcell'in 11,5 megabitlik mobil veri yükleme hızı da eşlik ediyor.

T50 dışında Turkcell'in resmen desteğini onayladığı 3C-HSDPA kabiliyetli ürün bulunmuyor. Ancak teorik olarak son birkaç yıldır piyasaya sürülen tüm Qualcomm modemleri, 63 megabite kadar 3G hızına destek sunuyor. Buna Apple'nin iPhone 5 ve üstü cihazları ile Snapdragon çipsetli Android telefonları da dahil.



Eklenme tarihi: 5.01.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler