Türk Telekom'un çoğunluk hissesi resmen el değiştirdi

Türk Telekom'un çoğunluk hissesi resmen el değiştirdi

2005 yılında 6,5 milyar dolar özelleştirme bedeli karşılığında 21 yıl + 2,5 aylığına Türk Telekom'un yüzde 55 hissesini devralan Ojer Telekom, kredi borçları nedeniyle hisseler üzerindeki tüm haklarını devretmek zorunda kaldı. Rekabet Kurumu bugün yaptığı açıklamayla, Ojer'in Türk Telekom hisselerini teminat göstererek kredi çektiği üç Türk bankasının hisse devir kararının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylandığını duyurdu.

2013 yılında büyük çoğunluğu Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası'ndan olmak üzere 4,75 milyar dolar değerinde kredi çeken Ojer Telekom, 2008'den beri sahibi olan Saudi Oger grubunda yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle uzun bir süredir borçlarını ödeyemiyordu. 12 yıllık özelleştirme süresince Türk Telekom hisselerinden 6 milyar doların üzerinde gelir elde etmesi ve iyi bir yönetim sergilemesine rağmen Ojer Telekom, kalan 9 yıllık imtiyaz hakkını yaşanan kriz sonrası bu şekilde Türk bankalarına devretmiş oldu. Üç banka, paydaş olarak kurduğu girişim şirketini kullanarak yüzde 55 hissenin kendilerine devredilmesi için temmuzda resmi müracaatta bulunmuştu.

Bundan sonraki süreçte Türk Telekom hisselerinin sekiz yıl üç Türk bankası tarafından mı idare edileceği, yoksa imtiyaz hakkının başka bir firmaya mı satılacağı bilinmiyor. Fakat Türk Telekom'un özelleştirme neticesinde elde etmiş olduğu kazanımlar, bu süreçte yaşanan kredi borcu problemi ve özelleştirme şartlarında karşı tarafın lehine görünen düzenlemeleri gölgeleyecek nitelikte. Türkiye'nin en büyük genişbant fiber altyapısını kuran ve birçok alanda muadil telekomünikasyon şirketlerini yakalamayı başaran Türk Telekom'u 5G ile birlikte çok daha kritik bir dönem bekliyor.



Eklenme tarihi: 29.08.2018

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler