Çin'de 14 nm FinFET yarı iletken çip üretimi başlıyor

Çin'de 14 nm FinFET yarı iletken çip üretimi başlıyor

Çin'in en büyük yarı iletken çip üreticisi SMIC, önceki hafta yayımlanan ikinci çeyrek mali raporunda tamamen kendi bünyesinde geliştirdiği 14 nm FinFET teknolojisiyle üretime hazırlandığını duyurdu. Finansal etkisini şimdiden göstermeye başlayan yeni FinFET üretim teknolojisi, ilk defa bir Çinli üretici tarafından kullanılmış olacak.

SMIC, yirmi yıl Texas Instruments'ta çalışıp dünyanın dört bir yanında 20'ye yakın fabrikanın kuruluşu ve yönetiminde görev alan Richard Chang tarafından 2000'de kurulmuştu. Üretim tekniği baz alındığında TSMC ve Samsung gibi rakiplerinin oldukça gerisinde kalmış olan Şanghay merkezli şirket, iki yıl önce Liang Mengsong adında bir yarı iletken uzmanını bünyesine katmasıyla yükselişini de başlatmış oldu. Daha önce TSMC'de çalışan ve bazı çevrelerce kurucu Morris Chang'ın varisi olarak nitelendirilen Liang, yönetim revizyonu sonrası yaşanan anlaşmazlık neticesinde Tayvan'dan ayrılıp Güney Kore'ye, Samsung'a geçiş yapmıştı. Samsung'un 14 nm FinFET teknolojisini geliştirmesinde etkin rol oynayan Liang Mengsong, son olarak 2017'de SMIC'de CEO'luk koltuğuna oturmuştu.

FinFET teknolojisinin en büyük mimarlarından kabul edilen Liang, SMIC'in bu teknolojiyi kendi bünyesinde geliştirebilmesinde kilit rol oynuyor. Müşterileriyle 14 nm çip örnekleme faaliyetlerine başlamış bulunan SMIC, sene sonuna kadar 10 milyar dolar yatırımla inşa ettirdiği yeni fabrikasında seri üretime başlamış olacak. Bu teknolojiyi halihazırda geliştirme çalışmaları devam eden 12 nm ve 7 nm üretim süreçleri takip edecek.



Eklenme tarihi: 19.08.2019

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler