Samsung, 7 nm EUV süreciyle ürettiği Exynos 9825 çipini tanıttı

Samsung, 7 nm EUV süreciyle ürettiği Exynos 9825 çipini tanıttı

Yarı iletken çiplerin 3 nanometreye kadar küçülmesinde büyük rol oynayacak EUV (Extreme Ultraviolet) litografi teknolojisi, Samsung'un IBM işbirliğiyle uzun yıllardır üzerinde çalıştığı bir alan. Bugün nihayet bu üretim süreciyle ticarileştirmeyi başardığı ilk ürünü tanıtan Koreli şirket, yine bugün lanse edeceği Galaxy Note 10 serisi telefonlarını yeni çipiyle donatacak.

7 nm'lik yeni Exynos 9825, yılın ilk yarısında 8 nm LPP süreciyle imal edilen Exynos 9820 ile kıyaslandığında büyük ölçüde aynı teknik özellikleri bünyesinde barındırıyor. Çift çekirdekli M4 Cheetah özel tasarım işlemcinin başrolde olduğu CPU kümesinde çift çekirdekli 2,4 GHz'lik Cortex-A75 işlemcisi 9820'ye kıyasla ufak bir frekans artışı yaşamış. Enerji tasarrufu odaklı dört çekirdeğe sahip kümede ise yine 1,95 GHz'lik Cortex-A55 bulunuyor.

Yine 12 çekirdekli ARM Mali-G76 GPU'nun kullanıldığı Exynos 9825, 7 nm'ye geçiş sayesine zar alanını ciddi manada düşürmüş oldu. Henüz elimizde resmi bir veri bulunmasa da Snapdragon/Exynos 9820 kıyasından (73/127mm2) çok daha makul bir tablo ortaya çıkacağını ümit ediyoruz. Qualcomm'un bu seneki üst düzey çip üretim ortağı TSMC, EUV sürecine geçişi 5 nm dönemine bırakarak 7 nm'ye mevcut üretim teknolojisiyle geçmeyi tercih etmişti. Firmanın EUV litografi teknolojisinde yeterli olgunluğa ulaşması halinde gelecek yılın ikinci yarısında 5 nm'lik çip üretimine başlaması bekleniyor. Halihazırda Tayvanlı rakibine ciddi üstünlük sağlamış olan Samsung'un 5 nanometreye geçişte izleyeceği yol merak konusu.



Eklenme tarihi: 7.08.2019

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler