Samsung artan işçilik maliyeti nedeniyle Çin fabrikasını kapatabilir

Samsung artan işçilik maliyeti nedeniyle Çin fabrikasını kapatabilir

Üst düzey akıllı telefonları dünya genelinde düşük satış performansı gösteren ve en büyük mobil cihaz pazarı Çin'de adeta piyasadan silinen Samsung, önemli bir karar alma arefesinde. Kore medyasına yansıyan haberlere göre, teknoloji devinin bir dönem endüstri liderliğine giden yolda kritik gördüğü Çin fabrikası kapatılacak.

Habere konu olan Çin'in kuzeydoğusundaki Tianjin fabrikası, 2001'de kurulmuş ve Samsung'un düşük maliyetli cep telefonu üretiminde büyük rol üstlenmişti. Halihazırda yıllık üretim kapasitesi 36 milyon telefon olan Tianjin fabrikasına ek olarak Samsung, Çin'in güneyinde 72 milyon kapasiteli ikinci bir fabrikaya da sahip. Yerel satış kanallarına hizmet veren Tianjin fabrikasının gelecek yıl faaliyetlerini durdurmasıyla ülkede aktif olan tek bir Samsung üretim tesisi kalacak.

Beş yıl önce Çin pazarının yüzde 20'sine hakim olan Samsung, bugün yüzde 1 seviyesine gerileyen pazar payıyla artık Çinli üreticiler için bir tehdit olmaktan çıkmış durumda. Buna Çin yuanının değer kazanmasıyla işçilik maliyetlerinde yaşanan artış da eklendiğinde fabrikayı kapatma kararı gayet makul karşılanabilir.

Samsung, bundan sonraki süreçte küresel siparişleri Hindistan, Endonezya ve Vietnam'daki fabrikalarına vermeye devam edecek. Vietnam fabrikası yıllık 240 milyon telefon üretebilen Koreli üretici, Çin'in cüzi miktardaki yerli üretim ürün ihtiyacını ise Guangdong bölgesindeki son aktif tesisiyle karşılayacak.



Eklenme tarihi: 13.08.2018

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler