PDA uzmanı Palm, Alcatel bünyesinde pazara geri dönüyor

PDA uzmanı Palm, Alcatel bünyesinde pazara geri dönüyor

90'ların başında dokunmatik ekranlı PDA'lar için yazılım geliştirmek üzere çalışmalarına başlayan Palm, kısa tarihine rağmen adını bir kişisel dijital asistan uzmanı olarak duyurmayı başardı. Yeni nesil akıllı telefonların şekillenmesinde büyük rol oynayan Kaliforniyalı yazılım ve donanım üreticisi, 2010'da HP'ye satılmasıyla birlikte resmen piyasadan silinmişti. Bugün onu haberimize konu yapan gelişme ise, şirketin alışık olduğu satın alınma maceralarından bir yenisi.

Henüz üç yıllık bir şirketken 1995'te U.S. Robotics tarafından satın alınan Palm, ardından yeni sahibinin 3Com adlı bir bilgisayar ağ ürünleri uzmanı bünyesine katılmasıyla 1997'de tekrar el değiştirir. Ertesi yıl Palm kurucuları yeni patronlarını beğenmeyerek şirketten ayrılır. Bugün bildiğimiz anlamıyla Palm şirketinin oluşması 2005'i bulur. Bu yıldan sonra Palm OS üzerindeki geliştirme çalışmalarına hız veren, ancak bir türlü ümit ettiği yükseliş ivmesini yakalayamayan Palm, 2009'da tanıttığı webOS tabanlı Palm Pre modeliyle yaklaşan sonu öncesi en güzel günlerini yaşar. Ertesi yıl 1,2 milyar dolara HP'ye satılan talihsiz teknoloji şirketinin ipi 2011'de çekilir.

Kimilerine göre, HP'nin webOS geliştirme faaliyetlerini durdurması Palm markasının sonu olur. Ancak görünen o ki, Uzak Doğulu TCL'nin aklında daha farklı bir plan yatıyor. 2004'te Fransız telekomünikasyon devi Alcatel-Lucent ile Alcatel markasını kullanacak bir ortak girişim başlatan Guangdong merkezli TCL, saygın bir marka üzerine inşa ettiği Alcatel OneTouch etiketiyle Avrupa'ya yerleşmesini bilmişti. Amerika'yı fethetmek için de benzer bir planlama üzerinde çalıştığı düşünülen dünyanın en büyük üçüncü televizyon üreticisi, 2015'te Palm markasını kullanan cihazlar piyasaya sürebilir.

Bu yıl 40 milyon akıllı telefon satışı gerçekleştirerek mobil cihaz operasyonlarında olağanüstü bir yükseliş gösteren TCL, edinilen somut deliller ışığında Palm markasının yeni sahibi olarak gösteriliyor. palm.com sitesinin ziyaretçilerini "mynewpalm.com" adresine yönlendirdiğini belirten raporlar, sitede 2005-2010 yılları arasında kullanılan klasik Palm logosu ve Alcatel OneTouch'a ait "Smart Move" sloganının kullanıldığını belirtiyor. ABD'nin patent ve marka ofisine yapılan Palm ile alakalı son başvurunun bu markaya ait hakların Alcatel'e devredildiğini resmen ortaya koyması, Palm takipçileri ve teknoloji medyasını fazlasıyla bu iddialara inandırmaya yetti. Önümüzdeki günlerde Palm ve Alcatel-TCL cephesinden gelmesi muhtemel yeni gelişmelerden haberdar olmak için bizi takip edin.



Eklenme tarihi: 31.12.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler