Nokia, 2.2 milyar dolar ödeyerek Nokia Siemens Networks ortaklığının tamamını satın alıyor

Nokia, 2.2 milyar dolar ödeyerek Nokia Siemens Networks ortaklığının tamamını satın alıyor

2007’den beri haberleşme ekipmanları endüstrisinde birlikte faaliyet gösteren Avrupa’nın iki büyük teknoloji şirketinin altı yılı aşkın süredir devam eden ortaklıkları sona eriyor. Ericsson, Huawei ve 4G LTE iletişim teknolojisinin yaygınlaşmasıyla çıkışa geçen Samsung gibi sektörün büyük oyuncularıyla rekabet eden Nokia Siemens Networks, bir süre öncesine kadar her iki firmayı da ekonomik açıdan olumsuz yönde etkiliyordu. 2011’in sonunda iş gücünün dörtte birine tekabül eden 17.000 çalışanının işine son veren telekomünikasyon devi, 2012’yi 822 milyon avro kar ile kapamış ve satışlardaki ufak düşüşlere rağmen ekonomik yükselişini 2013’te de sürdürmeyi başarmıştı.

Yalnızca 2013 ilk çeyreğinde önceki yılın tamamından daha fazla kar elde eden Nokia Siemens Networks, aynı dönemde 196 milyon dolar zarar beyanında bulunan Nokia’nın iştahını kabartmış olacak ki; Finlandiyalı telefon üreticisi ortaklığın tamamını satın almaya karar vermiş. Alman ortağı Siemens’e şirketin %50 hissesi için 1.7 milyar avro (2.2 milyar dolar) ödeyecek olan Nokia, Nokia Siemens Networks’un halihazırda kullanmakta olduğu Finlandiya’daki merkez binası ve Münih, Almanya’daki tesislerinde çalışmalara devam edileceğini açıkladı. Şirketin isminin de değiştirileceğini ilan eden tecrübeli üretici, yeni firma adını alım tamamlandıktan sonra duyuracak.

3.7 - 4.2 milyar avro civarında nakit paraya sahip Nokia bu riskli alımının 1.2 milyar avroluk bölümünü hemen Siemens’e ödeyecek. Geri kalan 500 milyon avroluk mebla ise; teminatlı kredi olarak alım tamamlandıktan bir yıl sonra hisse sahibine aktarılacak. NSN’nin tamamını 2013 üçüncü çeyreği sonuna kadar resmen bünyesine katmayı planlayan Nokia, baz istasyonu ve diğer haberleşme ekipmanları geliştirip imal eden üreticiyi ana şirketin bir alt kuruluşu olarak idare edecek. Karlılık durumu son mali çeyreklerde olduğu gibi devam edecek olursa, Lumia serisinin üreticisi 2014’e kadar bu alımını ekonomik anlamda dengeleyebilecek. Beklenmeyen bu hamlenin telekomünikasyon ekipmanları pazarını nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek.



Eklenme tarihi: 2.07.2013
Kaynak: Bilal Akgündüz

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler