iOS 13 güncellemesinin yenilikleri

iOS 13 güncellemesinin yenilikleri

Apple, geleneksel geliştirici konferansı WWDC'de beklenen mobil işletim sistemi lansmanını gerçekleştirdi. Teknoloji devinin en büyük sürprizi ise, iOS platformunun tablet bilgisayar kısmını iPadOS olarak ayırması oldu. Son güncellemeye kıyasla geniş çaplı sayılamayacak belli başlı yenilikleri bünyesinde barındıran iOS 13, sonbaharda cihaz sahipleriyle buluşacak. Yeni yazılım güncelleştirmesinin öne çıkan özelliklerinden bazıları şöyle:



Karanlık Mod


iOS kullanıcılarının yıllardır özlemini duyduğu karanlık tema/mod fonksiyonu nihayet bu seneki sürümle kullanıma sunulacak. OLED ekranlı iPhone'lerin çoğalmasıyla karanlık temanın sağlayacağı enerji tasarrufundan istifade etmek isteyen Apple, bu modu yalnızca arayüz ve çekirdek servislere değil, üçüncü parti uygulamalara da entegre etmek için çalışmada bulunacak.




Apple Haritalar uygulamasına Street View dopingi


Her büyük iOS güncellemesinde olduğu gibi iOS 13'te de ciddi değişiklikler geçirecek olan Apple Haritalar servisi, tekrar yenilenen arayüzü dışında Street View tarzında hazırlanmış "Look Around" üç boyutlu konum izleme özelliği de kazanacak. Steet View'den çok daha detaylı ve pürüzsüz bir deneyim vaat eden Apple Haritalar, firmanın LiDAR teknolojisi kullanarak haritalama yaptığı ABD'nin büyük bölümünü 2019 sonuna kadar kapsamış olacak. ABD dışında bazı Avrupa şehirleri de bu detaylı görünüm özelliklerinden nasibini alacak.




iPadOS


Pro model iPad çözümleriyle birlikte kendine has arayüz özellikleri artmaya başlayan Apple tabletler, iOS 13'ten sonra kendi işletim sistemi üzerinden güncellenmeye başlayacak. SD kart, USB bellek bağlama desteği, yeni çoklu görev kısayolları, ana ekranda widget desteği ve masaüstü deneyimine çok daha yakın şartlarda özelleştirilmiş Safari internet tarayıcısının eşlik edeceği iPadOS, tabletlerin dizüstü bilgisayarlarla kıyaslandığında eksik kalan fonksiyonlarını giderme hedefiyle geliştirilecek.


Yeni uygulama paketleme standardı ile daha hızlı uygulamalar


Uygulama paketleme standardını yenileyen Apple, bundan sonraki App Store içeriklerinin %50 daha az yer kaplayacağını, uygulama güncellemelerinin yüzde 60 küçüleceğini ve uygulamaların iki kata kadar daha hızlı açılacağını iddia ediyor. Bunların tümünü paketleme standardını değiştirerek elde ettiğini ileri süren teknoloji devi, iOS 13'ün eski cihazlar için hız anlamında gerçek manada bir güncelleme olacağını taahhüt ediyor.


FaceID ile ekran kilidi açma süresi yüzde 30 kısalacak, Siri'nin sesi daha az robotsu yeni bir sesle yenilenecek, Siri kısayolları için ayrı bir uygulama oluşturulacak, videoların renk dengeleme, görüntüyü çevirme gibi temel düzenleme işlemleri çekirdek uygulama üzerinden yapılabilecek ve Swype Keyboard tarzı hızlı yazma özelliği varsayılan iOS klavyesine entegre edilecek.

İlk geliştirici betası dağıtılmaya başlayan iOS 13, temmuzda genel beta programı kapsamında tüm cihaz sahipleri tarafından test ediebilecek. Nihai sürümün yayımlanması ise eylül sonunu bulacak.



Eklenme tarihi: 4.06.2019

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler