Gerçek sekiz çekirdek deneyimi için geliştirilen Samsung'un big.LITTLE HMP güncellemesi detaylandı

Gerçek sekiz çekirdek deneyimi için geliştirilen Samsung'un big.LITTLE HMP güncellemesi detaylandı


Biri yüksek performans diğeri düşük güç tüketimi için optimize edilmiş iki farklı nitelikteki işlem kümesini bir araya getiren ARM'nin big.LITTLE teknolojisi, ilk kez Samsung tarafından kullanılmıştı. Exynos 5 Octa adıyla CES 2013'te 5410 model numaralı bir yonga tanıtan Güney Koreli üretici, sekiz çekirdekli olarak tanıtılan bu donanımı gerçekten bu nitelikte çalışacak şekilde geliştirmemişti. Aynı anda en fazla dört çekirdeğin aktif olarak kullanılabildiği bu sistem, big.LITTLE teknolojisinin üç farklı uygulama yönteminden yalnızca biri.

big.LITTLE teknolojisinin HMP (Heterogeneous Multi-Processing) olarak bilinen en verimli ve yüksek performanslı sürümüne geçiş yapmaya karar verdiğini açıklayan Samsung, önceki gün konuyla alakalı bir basın açıklaması yayımladı. Bugünse teknolojinin mucidi ARM'den Exynos 5420 üzerinde sergilenen bazı HMP testlerine ait videolar geldi. Geçtiğimiz aylarda MediTek gibi uzak doğulu bazı yarı iletken firmaları tarafından benimsenmeye başlayan bu yöntem, sekiz çekirdeğin aynı anda çalışabilmesini mümkün kılıyor.

Samsung'un 2013 son çeyreğinde dağıtmaya başlayacağı Exynos güncellemesi, gerçek sekiz çekirdek deneyimi sağlayacağı gibi CoreLink CCI-400 ile ilgili sıkıntılar da ortadan kaldıracak.

Exynos 5 Octa'nın önbellek uyum ara bağlantı sorunları son buluyor

Her yeni ürünle daha fazla işlev üstlenmeye başlayan akıllı cihazlarda, bu işlemler için özelleşmiş bazı donanım birimleri devreye sokuluyor. Yeni birim ve arayüzler ilave edildikçe karmaşık bir yapıya bürünen çipsetler, sisteme giriş yapan veriyi gerekli birimler arasında paylaştırmak zorunda kalıyor. Böylece yongada sistem çözümü üzerindeki birimler elde edilen verilerin tümüne ulaşamıyor veyahut ulaşabilmek için farklı yollara başvuruyor. Bu durum, güç tüketimini artırıp performansı etkilediğinden devreye cache coherent interconnect giriyor.

ARM'nin geliştirdiği CoreLink CCI-400, donanımsal önbellek uyumu sağlayarak yongada sistem içerisinde paylaşılan verinin tüm birimler tarafından algılanabilmesini mümkün kılıyor. Çip üzerindeki iletişim için geliştirilmiş bir standart olan AMBA'ya destek sunan ARM Cortex-A15, Cortex-A7, Cortex-A50 ailesi işlemciler ve bu mimarilerden meydana gelen işlem kümeleri arasında önbellek uyumu sağlanarak harici bellek kullanımı azaltılıyor, yazılım tarafından önbellek düzenleme zorunluluğu ortadan kalkıyor.

AMBA 4 ACE-Lite protokolünü destekleyen ARM Mali-T600 grafik işlemci ailesi ve çoklumedya arayüzleri de CCI-400 sayesinden önbellek uyum ağına dahil olabiliyor. Tek taraflı olan bu iletişimde, Mali GPU'lar, USB veya diğer çoklumedya birimleri diğer birimlerin önbelleklerindeki verilere ulaşarak işlemleri en tasarruflu şekilde tamamlayabilecek.

Exynos 5410'da Imagination Technologies üretimi bir grafik birimi bulunduğu için GPU ve yonga üzerindeki diğer sistemler arasında gerekli uyum sağlanamamış, güç tüketimi artmıştı. Bu sorunlar Mali-T628'li Exynos 5420'de yaşanmayacak.

Samsung'un Exynos 5 Octa çözümleri, gerçek sekiz çekirdek ve CCI-400 önbellek uyum bağlantısıyla ilgili eksiklerini 2013 dördüncü çeyreğinde dağıtılacak big.LITTLE HMP güncellemesi sayesinde kapatacak. Bu işlem teknolojisi için donanımsal olarak hazır durumdaki Exynos 5410'un artık gerçekten sekiz çekirdekli bir çipset olduğunu söylemek mümkün.

ARM tarafından Exynos 5420'li bir donanım üzerinde test edilen üç farklı uygulama ve işlemciler ile GPU'nun canlı kullanım rakamlarını gözler önüne seren big.LITTLE HMP videolarını aşağıdan izleyerek gerçek sekiz çekirdekli işlem sisteminin nasıl işleyeceğini öğrenebilirsiniz.







Yazar: Bilal Akgündüz



Eklenme tarihi: 11.09.2013

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler