Foxconn, Japon teknoloji devi Sharp'ı satın almak istiyor

Foxconn, Japon teknoloji devi Sharp'ı satın almak istiyor

Apple ile üretim ilişkilerini donanım tedariğiyle geliştirmek isteyen Foxconn, Wall Street Journal'in haberine göre Japon teknoloji devi Sharp'ı satın almak için teklifte bulunmuş. Sharp daha önce, Japon hükümetinin idaresinde olan ve Sony, Toshiba, Hitachi'nin küçük-orta ölçekli panel üretim faaliyetlerini Japan Display markası altında bir araya getiren Innovation Network Corporation of Japan'dan (INCJ) teklif almıştı.

Sharp gibi LCD ve panel üretim teknolojileri üzerine uzmanlaşmış bir teknoloji şirketini yabancı ülkelere kaptırmak istemeyen Japon hükümeti, INCJ üzerinden 300 milyar yenlik (7,8 milyar ₺) bir teklif sunmuştu. Ancak üst yönetim kadrosuna müdahale etmeme sözü veren Foxconn'un teklifi INCJ'yi ikiye katlamış. 625 milyar yen (16,25 milyar ₺) seviyesinde bir teklifle Osaka merkezli üreticinin kapısını çalan Foxconn, üstelik Sharp'ın mart ayına kadar Japon bankalarına ödemesi gereken 510 milyar yenlik (13,25 milyar ₺) borcunu da üstlenmeyi vaat ediyor.

Son dönemde Foxconn ve Sharp isimleri ortak OLED üretim çalışmalarıyla gündeme gelmişti. Japon kaynaklı iddialar, Apple'nin gelecek iPhone telefonları için gerekli OLED panel tedariğinin bu ikilinin yürüteceği OLED üretim operasyonlarından karşılanacağını ileri sürmüştü. 2012'de ise Foxconn'un yönetim kurulu başkanı Terry Gou, Sharp'ın Sakai, Japonya'daki LCD üretim tesisinin %38'lik hissesini satın almıştı.

Apple'nin iki önemli üretici ortağı konumundaki Foxconn ve Sharp'ın birleşmesi kuşkusuz Kaliforniyalı şirkete de büyük avantaj sağlayacak. Şubatın başında son mali raporunu açıklayacak olan Sharp'ın kararını bu buluşmaya kadar vermesi bekleniyor.

Sharp, tüm kemer sıkma hamlelerine rağmen 2015'te 1,9 milyar dolar zarar açıklamıştı. Çinli üretici Foxconn ise yalnızca 2015 üçüncü çeyreğinde 1,16 milyar dolar kar etmişti. Foxconn, Türkiye dahil dünyanın dört bir yanında sahip olduğu üretim tesisleriyle küresel çapta birçok teknoloji şirketinin üretim ihtiyaçlarını karşılıyor.



Eklenme tarihi: 21.01.2016

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler