Çin, iki yılda Şanghay'a 30 bin 5G baz istasyonu kuracak

Çin, iki yılda Şanghay'a 30 bin 5G baz istasyonu kuracak

Bilgi çağının en mühim gelişmelerinden biri olarak görülen 5G'ye geçişte başı çeken Çin, ülkenin gerek finansal gerekse endüstriyel manada kritik öneme sahip şehri Şanghay'da devasa 5G'ye geçiş operasyonuna hız verdi. 2018'de altyapı inşasına başlanan sahil kentinde, bu sene aktif hale gelecek 10 bin baz istasyonuyla resmen 5G'ye geçilecek.

Şanghay'ın 2021 yılında nihayete erecek 5G'ye geçiş planı, yaklaşık 25 milyar liraya mal olacak ve 30 bin baz istasyonuyla tüm şehri 5G şebekesiyle buluşturacak. Medyada mobil cihazların internete daha hızlı erişimi veyahut nesnelerin internetiyle akıllı ev sistemlerinin gelişmesinden ibaretmiş gibi lanse edilen 5G, aslında eğitim, sağlık, ulaşım ve en önemlisi sanayide şimdiye kadar mümkün olmayan uygulamaların hayata geçirilmesine olanak tanıyacak.

2021 itibarıyla 5G uygulamalarından faydalanabilen üretim sistemlerinin 85 milyar liralık ekonomik hacme ulaşacağını öngören Çin hükümeti, binlerce üreticiye 5G sayesinde maliyetlerin düştüğü, verimin ve üretim hacminin arttığı bir üretim ekosistemi oluşturacak.

İngiltere de Huawei kullanıyor



5G ekipmanlarının en büyük üreticilerinden Huawei ve ZTE sayesinde ilk etapta 40 büyük şehirde geçişi başlatacak olan Uzak Doğu ülkesi, aynı zamanda yurtdışından gelen talebi karşılamaya çalışacak. The Guardian'ın haberine göre, İngiltere'nin dört büyük operatörü 5G şebeke inşasında Huawei ekipmanlarından istifade ediyor. ABD'nin ulusal güvenlik tehdidi olarak algıladığı Huawei'nin çözümleri olmadan 5G'ye geçişin mümkün olmadığını belirten Güney Afrikalı yetkililer ise, Çinlilerin 5G noktasında alternatifsiz olduğunu ifade etmişti.

ABD'nin yaptırım tehdidi gölgesinde yalnızca Huawei değil, önceki yıl çok daha ağır cezalarla karşı karşıya kalan ZTE de yurtdışında 5G operasyonlarına hız vermiş durumda. 40 yabancı operatörle ortak çalışma yürüten firma, batı medyasının oluşturmaya çalıştığı algının aksine telekomünikasyon piyasasının olmazsa olmaz isimlerinden biri olmayı sürdürüyor.



Eklenme tarihi: 8.07.2019

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler