Android 10 güncellemesi yayımlandı

Android 10 güncellemesi yayımlandı

Sene başında Android Q adıyla geliştirilmeye başladığı duyurulan Google'nin yeni işletim sistemi, bugün resmi bir güncelleme olarak tüketicilerin beğenisine sunuldu. Küreselleşme bahanesiyle yeni sürüme ait bir tatlı ismi duyurmak yerine numerik sisteme geçtiğini açıklayan teknoloji devi, böylece Android ekosisteminin renkli âdetine son vermiş oldu.

Minimum yenilik, maksimum optimizasyon odaklı tipik bir güncelleştirme paketi görünümündeki Android 10, platformu iOS ve MIUI kullanıcılarının aşina olduğu yeni bir tür dolaşım sistemiyle tanıştırıyor. Android 10'lu kulalnıcılar artık ekranın alt kısmındaki üç sanal düğmeden oluşan dolaşım çubuğu yerine ekranın sağ/sol ve alt kısmını kullanarak icra edilecekleri kaydırma hareketiyle menüler arası geçiş, geri dönüş, ana ekrana geçiş ve arkaplan uygulamaları ekranına ulaşım fonksiyonlarını yerine getirebilecek. İsteğe bağlı bir ayar olduğunun altı çizilen yeni dolaşım sistemi, üreticilerin kendi arayüzlerinde farklı formlarda karşımıza çıkabilecek.

Android 10'un diğer büyük yeniliği ise; sistem genelini kapsayan karanlık tema özelliği. OLED ekranlı telefonlarda enerji sarfiyatını ciddi manada düşürecek bir özellik olan karanlık tema, henüz üçüncü parti uygulama geliştiricilerinde beklenen desteği bulabilmiş değil. İlerleyen dönemde yüksek kullanım oranına sahip uygulamaların desteğiyle mobil cihazlarda gerçek manada koyu tema tecrübesi mümkün hale gelecek.

Yeni yazılımın lansmanında öne çıkan Focus Mode, uygulamaların belirli durumlarda kullanıcıyı rahatsız etmesini engelleyerek odaklanmaya yardımcı olmayı amaçlıyor. Şimdilik beta seviyesindeki bu özellikle beraber video ve ses kayıtlarına otomatik altyazı ekleyecek olan Live Caption özelliğinin de test çalışmaları devam ediyor.

Son olarak sistem güncellemeleri ile güvenlik ve gizlilik amaçlı rutin yazılım paketlerini birbirinden ayırma kararı alan Google, bundan sonra piyasaya Android 10 yüklü olarak sürülecek cihazların güvenlik paketi güncellemelerini Google Play servisleri üzerinden kendisi gerçekleştirecek. Bu düzenlemenin bir milyardan fazla aktif cihaza sahip Android ekosisteminde güvenlik standartlarını olumlu yönde etkileyeceğine kuşku yok.



Eklenme tarihi: 3.09.2019

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler