Alibaba'dan Hindistanlı Micromax'a milyar dolarlık yatırım

Alibaba'dan Hindistanlı Micromax'a milyar dolarlık yatırım

Geçtiğimiz yıl sonunda Çinli telefon üreticisi Meizu'ya yarım milyar dolarlık yatırım yapan Alibaba, halka arzından sonra başlayan finansal hamlelerine bir yenisini ekliyor. Reuters tarafından aktarılan son habere göre, Uzak Doğulu e-ticaret devi Hindistanlı Micromax şirketinin %20'lik hissesini satın almak üzere anlaştı. Gelecek vaat eden mobil cihaz firmalarına büyük yatırımlar yaparak ticaret hizmetlerini mobil kullanıcılarla buluşturmak isteyen Alibaba, bu hamlesiyle sadece memleketi Çin ile sınırlı kalmayacağını ilan etmiş oldu.

%32'yle Alibaba'nın en büyük hissedarı olan SoftBank öncülüğünde devam eden yatırım görüşmeleri henüz neticelenmiş değil. Tamamlandığında yaklaşık 1,2 milyar dolarlık bir meblaya tekabül edecek olan anlaşma, Hindistan'ın en büyük telefon üreticisi Micromax'a bölgedeki hakimiyetini genişletmesi için büyük bir fırsat doğuracak. Ayrıca Rusya'ya açılarak ilk küresel çapta hamlesini gerçekleştiren şirket, dünyanın en büyük üçüncü mobil pazarı Hindistan'ın çevre ülkelerinden Bangladeş ve Sri Lanka'da da telefon satışı gerçekleştiriyor.

Dünyanın dördüncü büyük operatörü ve Hindistan'ın en büyük mobil iletişim şirketi olan AirTel'in eski CEO'sunu yönetim kurulu başkanlığına getiren Micromax, bu önemli değişiklikten sonra giderek yükselmeye devam ediyor. Yakın zamanda Hindistan'da Samsung'u geride bırakarak yerel pazarın liderliğini eline geçirmesi beklenen firma, Alibaba yatırımından sonra AliPay gibi çeşitli hizmetleri mobil cihazlarında ön yüklü olarak tüketicilere sunabilir. Ayrıca Alibaba'nın Android tabanlı işletim sistemi YunOS da Micromax telefonlarında kendine yer bulabilir.

Analistlere göre Alibaba'nın Hindistan'a yönelmesinin ardında yatan sebep, Çin piyasasında artan e-ticaret rekabeti. Hindistan gibi daha sakin bir pazarda hizmetleri için yeni kullanıcılar bulmak isteyen şirket, bunun için en uygun iş ortağının her sene milyonlarca telefon satan Micromax olacağını düşünüyor. Alibaba-Micromax ilişkilerinin telefon kullanıcılarına nasıl geri döneceğini birlikte göreceğiz.

Türkiye'de satış operasyonu bulunmayan Micromax, yalnızca bazı Casper telefonların ODM'si olarak yerel pazara katkı sağlamıştı.



Eklenme tarihi: 9.05.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler