ABD, Çin'in çip endüstrisindeki ilerleyişinden rahatsız

Giyilebilir elektronikten araç içi elektronik sistemlere kadar teknolojinin her alanında büyük ehemmiyete sahip olan yarı iletken çipler, devletler arasındaki rekabet unsurlarından birine dönüştü. Geçen hafta ABD hükümetinden bir yetkili, Çin'in yürüttüğü yatırım politikalarını bahane ederek ülkenin çip endüstrisindeki ilerleyişinden rahatsızlık duyduklarını resmen doğruladı.
Ekosistemler arasındaki sınırların her geçen gün belirsizleştiği teknoloji dünyasının yeni düzenini sağlamada yarı iletken çip tasarımcılarına büyük iş düşüyor. Pazarda hakimiyet oluşturmak isteyen isimler devasa yatırımlarla çip endüstrisini şekillendirmeye çalışıyor. Teknoloji gündemi daha çok Amerikalı Qualcomm'un 47 milyar dolarlık NXP, Japon SoftBank'ın ise 32 milyar dolarlık ARM satın alımını konuşsa da arka planda teknoloji devlerini çok daha büyük bir rakip bekliyor; Çin.
Çip üretiminde Tayvanlı TSMC'nin kurulmasına vesile olarak sektörün en büyük üreticilerinden birini ortaya çıkaran Çin hükümeti, 2014 yılında yeni hedefinin çip tasarlamak olduğunu ilan etmişti. Ülkedeki yarı iletken çip tasarlayacak şirketler için 150 milyar dolarlık yatırım bütçesi oluşturan Çin'in ilk büyük hamlesi, bilişim alanında en güçlü üniversitelerden Tsinghua Üniversitesi bünyesindeki şirketleri Unisplendour adlı tek holdingde bir araya getirerek bu holding için yarı iletken çip tasarlama, OLED ekran üretim teknolojisi geliştirme gibi büyük hedefler seçmek olmuştu.
Unisplendour, ilk etapta Çin'de faaliyet gösteren Spreadtrum ve RDA gibi isimleri bünyesine katmış ve hükümetin yatırım bütçesinden istifade ederek Western Digital'den %15 hisse satın alacağını duyurmuştu. Daha önce Micron için de benzer bir yatırıma niyetlenen holdingin girişimleri ABD hükümeti tarafından engellenmişti. Yapılan son açıklamanın iki ülke arasındaki yarı iletken çip rekabetini kızıştıracağı kesin.
Uzun süredir teknoloji dünyasının birçok alanında haksız rekabet ortamı oluşturarak hakimiyetini sürdürmeye çalışan ABD, daha önce akıllı telefon sektöründe de benzer müdahalelere imza atmıştı. Çinli üreticilerin batıdaki yükselişinden endişe ederek casusluk iddiasıyla Huawei, ZTE gibi firmaların Amerika ve Avrupa'dan çekilerek büyük kayıp yaşamasına sebep olmuştu.
Eklenme tarihi: 7.11.2016
Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız
![]() | Yazar: Bilal Akgündüz twitter.com/BilalAkgunduz |
|
Popüler Haberler
-
Samsung Galaxy S23 Serisi Kılıfları MobilCadde.com’da Satışta!
Samsung tutkunlarının merakla beklediği Samsung Galaxy S23 Serisi tanıtıldıktan sonra gözler Galaxy S23 Serisi...
-
Samsung Galaxy S23 Serisi Özellikleri Belli Oldu
Beklenen gün nihayet geldi. Samsung Galaxy S23 lansman tarihi belli oldu. Galaxy S23 ailesinde bulunan bütün m...
Güncel Haberler
- Samsung Galaxy S23 Serisi Kılıfları MobilCadde.com’da Satışta!
- Samsung Galaxy S23 Serisi Özellikleri Belli Oldu
- iPhone 14 Pro Dynamic Island Özelliği Nedir?
- Honor X40 Özellikleri ve Fiyatı Belli Oldu
- iPhone 14 Kılıfları MobilCadde’de
- Sony Xperia 5 IV Tanıtıldı
- Samsung Galaxy A04s’in Özellikleri ve Fiyatı Belli Oldu
- İşte iPhone 14 Tanıtım Tarihi!
- Android 13 İşletim Sisteminin Özellikleri
- iPhone 14 ve Apple Watch 8 Zamla Geliyor!