Yerli cep telefonu üretimi yüzde 70 arttı

Yerli cep telefonu üretimi yüzde 70 arttı

Bugün ülkemizde birçok yerli firma kendi markasıyla akıllı telefon satışı gerçekleştiriyor. Ancak bunların çok küçük bir bölümü Türkiye'de üretilerek tüketiciyle buluşturuluyor. Büyük kısmı Çin'den ithal edilen cep telefonları, tüm olumsuzluklara rağmen son dönemde hayata geçirilen yerli üretim hamleleri sayesinde giderek ithalatın büyüme ivmesini yitirdiğini görüyoruz. Anadolu Ajansı tarafından bugün yayımlanan 2015 istatistikleri de mobil sektördeki iyileşmeyi ortaya koyuyor.

BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu), 2015'te önceki yıla kıyasla %2,8 artışla 17 milyon 205 bin cep telefonu ithal edildiğini açıkladı. Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cihazlarsa %18,6 artışla 723 bine ulaştı.

İmalatçılardan gelen IMEI kayıt başvurularını referans alarak 2015'te ne kadar yerli üretim cihaz piyasaya sürüldüğünü de belirleyen BTK, bu istatistikte üreticilerin %70 gibi bir yükseliş ivmesi yakaladığını vurguladı. 2014'te 896 bin cep telefonu üreten yerli firmalar, 2015'te 1 milyon 526 bin cep telefonu için IMEI kaydı talebinde bulunmuş.

1,5 milyonluk yerli üretim telefonlar, henüz pazarda %10'luk bile pay elde edebilmiş değil. Yerli üretimde başı çeken Vestel'in genişleyen ürün yelpazesi sayesinde geçen sene yaşanan yükselişi mümkün kıldığı tahmin ediliyor. Umarız önümüzdeki birkaç yıllarda telefon üretimi yapan tesisler ve yerli telefon tasarımlarının sayısında beklenen artış yaşanmış olur. Aksi takdirde yerli modellerin ithal çözümlerle rekabeti giderek zorlaşmaya devam edecektir.



Eklenme tarihi: 12.01.2016

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler