Xiaomi, en büyük üçüncü akıllı telefon üreticisi oldu

Xiaomi, en büyük üçüncü akıllı telefon üreticisi oldu

Android ekosisteminin yazılım geliştirme piyasasındaki hareketli yıllarından 2010, aynı zamanda yeni bir internet şirketinin faaliyetlerine başladı yıl olmuştu. İlk olarak etkileyici tasarımıyla dikkat çeken MIUI adını verdiği yazılımı sayesinde ünlenen bu şirket, kısa sürede hatrı sayılır bir hayran topluluğu oluşturmayı başardı. Ertesi sene MIUI yüklü bir telefon geliştirmek için işe koyulan ve Millet kod adlı çözümünü piyasaya süren Xiaomi'nin doğuş hikayesi özetle bu. Firmanın bugününe göz attığımızda ise, artık karşımızda dünyanın sayılı akıllı telefon üreticilerinden birini görüyoruz.

Güney Koreli HIS iSuppli, IDC ve Strategy Analytics gibi sektörde söz sahibi analiz kurumları, 2014 üçüncü çeyreğine dair raporlarını yayımladı. Rakamlar ve belirtilen görülerde küçük farklılıklar olsa da, üç raporun da ortak noktası Xiaomi'nin Samsung ve Apple'den sonra üçüncü sırada yer almasıydı. Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında kimine göre 19 milyon, kimine göreyse 17,3 milyon satış gerçekleştiren Çinli üretici, üç ayda geçen seneki satış rakamlarına ulaşarak bir rekora daha imza attı. Xiaomi'nin bu yükselişinde aslan payı halen memleketi Çin'e gidiyor. Zira 2014 ikinci çeyreğinde 15,1 milyon cihaz satan Mi telefonlarının üreticisi, bunun yüzde 95'ten fazlasını kendi ülkesi sınırlarına satmış.

2013'te 18,7 milyon, 2012'de ise 5,7 milyon'u gören Xiaomi, iki senedir yıl bazında satışlarını %300'ün üzerinde bir artışla katlıyor. 2014'te 60 milyonu devirmeyi planlayan Pekin merkezli internet şirketi, küresel operasyonlarının başına getirdiği eski Android takımı yöneticisi Hugo Barra ile dünya genelinde daha etkin hale gelmeyi umuyor. Son olarak uluslararası ürün geliştirme görevine üst düzey bir Spotify yöneticisini getiren Xiaomi'nin sonraki hedefleri Brezilya ve Meksika. Yıl sonuna kadar Türkiye'de de resmen satışa başlayacağını müjdeleyen firmanın en kötü ihtimalle 2015 ilk aylarında ülkemizde olması bekleniyor.

Xiaomi, yeni pazarlara açılmak ve uluslararası çalışma takımını oluşturmaktan daha ötesini de planlıyor. Yakın zamanda halka arz edilmeyi düşünmediğini bildiren şirket, önümüzdeki cuma 29 bankayla 1 milyar dolarlık kredi için masaya oturacak. JP Morgan, Chase & Co, Morgan Stanley, Tokyo-Mitsubishi Bankası ve Goldman Sachs Group gibi finans devlerinin de aralarında bulunduğu bankalar, Xiaomi'ye geleceğini inşa etmesi için önemli bir meblayı kredi edecek. 2015'te küresel pazara yayılmaya devam edeceğini ifade eden Xiaomi, bakalım Apple ve Samsung'dan sonra akıllı telefon piyasasında liderliğe oturma şerefine nail olabilecek mi.



Eklenme tarihi: 30.10.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler