Verizon gelecek yıl 5G saha testlerine başlayacak

Verizon gelecek yıl 5G saha testlerine başlayacak

ABD'nin en geniş kapsama alanına ve en çok abone sayısına sahip operatörü olan Verizon Wireless, mobil iletişim endüstrisinin en büyük isimlerinden biri olmasını lehinde kullanmayı beceriyor. LTE ağını 2010'da kullanıma sokarak 4G yarışının kazananlarından biri olan Verizon, 5G ile ilgili çalışmalarına da hız vermiş durumda. Yeni nesil mobil iletişime dair son açıklamasında saha testlerine ne zaman başlayacağını açıklayan şirket, dünya çapında isimlerle işbirliği halinde olduğunu hatırlatarak 5G ağını 2017'de başlangıç aşamasında hizmete alacağını duyurdu.

Nokia (Alcatel-Lucent), Samsung, Cisco, Ericsson ve Qualcomm gibi 5G teknolojisi geliştirme sürecinde en aktif isimlerle işbirliğine giden Verizon'un ilk saha testleri 2016'da başlayacak. 2017'de belirli oranda 5G ağını faal duruma getirmeyi planlayan New York merkezli operatöre göre 5G, mevcut 4G LTE veri aktarım hızını 50'ye katlayacak ve gecikme süresini 10 milisaniyenin altına düşürecek. Üstelik tek istasyon üzerinden çok daha yüksek bant genişliğine sahip bağlantılarla çok daha fazla cihaza veri aktarımı gerçekleştirmek mümkün hale gelecek. Böylece yoğun bölgelerde veyahut veri alışverişinin arttığı zaman dilimlerinde yaşanan mobil iletişim problemleri ortadan kalkmış olacak.

Verizon'un yanı sıra 5G'nin geliştirilmesinde büyük rol oynayan Güney Kore de saha testlerine erkenden başlayıp ilk 5G ağını 2018 Kış Olimpiyatları'na yetiştirmeyi amaçlıyor. Japonya ise 5G'nin 2020 Olimpiyatları'na yetişmesi için çabalıyor.

5G saha testlerinin başlayacağı 2016 yılı Türkiye için de önemli bir dönemeç. 4,5G ile tanışacak olan ülkemizde mobil iletişimde nesil atlamanın ne kadar mühim bir gelişme olduğu idrak edilmiş durumda. Bu nedenle büyük gecikme yaşayan 4G geçişine rağmen gelecek nesil için ümitliyiz. 2020'de tüm dünya ile birlikte Türkiye'nin de 5G'ye geçtiğini görmek işten bile değil. Ancak gerek altyapı sağlayıcıları gerekse teknoloji şirketlerinin 5G'nin ar-ge sürecinde aktif olmayı becermesi gerekiyor.



Eklenme tarihi: 9.09.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler