Türkiye'nin 4,5G frekans ihalesi tamamlandı, hizmet tarihi kesinleşti

Türkiye'nin 4,5G frekans ihalesi tamamlandı, hizmet tarihi kesinleşti

Türkiye'nin 4G ihalesinin mayısta yapılması planlanmış, ancak yerli haberleşme ekipmanlarının yetişmemesi ve LTE Advanced, 5G gibi daha gelişmiş teknolojileri de kapsayacak şekilde düzenlenmesi sebebiyle bugüne ertelenmişti. BTK tarafından gerçekleştirilen ihaleye dört operatör katıldı ve vergiler dahil 3,9 milyar avroluk bir hasılat elde edildi.

800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekans bantlarında toplamda 18 frekans paketini kapsayan ihalede Avea, Turkcell ve Vodafone Türkiye'den teklifler gelirken NetGSM adlı dördüncü operatör teklif vermemesi hasebiyle ihale dışında kaldı. İhaleden ayrılan NetGSM yöneticileri, sonuçlanan ihalenin iptali için mahkemeye başvurduklarını beyan ederek üç büyük operatörün dördüncü ve beşinci operatörlerin önünü kestiğini ifade etti.

İhalede bir frekans paketi için ödenen en büyük mebla, 1800 MHz'de C1 paketi için Turkcell tarafından verilen 430 milyon avro oldu. Onu 800 MHz bandındaki A1 paketi için Vodafone Türkiye'nin ödeyeceği 390 milyon avro izledi. Frekans bantlarında üç operatör arasında dengeli bir tablo çizilirken 2100 MHz frekans bandındaki tüm paketleri Turkcell satın aldı.

1 Nisan 2016 tarihinde 4G uyumlu cep telefon kullanıcılarının hizmetine sunulacak olan 4,5G teknolojisi, standart LTE bağlantısının mümkün kıldığı 150 Mbps indirme ve 50 Mbps yükleme hızlarını birden fazla taşıyıcıyla katlayabiliyor. Bu sayede günümüzde dünyada 450 Mbps indirme ve 150 Mbps yükleme hızlarına ulaşabilen operatör ağları kullanımda. Benzer hizmetlerin daha uygun fiyatlarla ülkemizde de kullanıma sunulmasını ümit ediyoruz.



Eklenme tarihi: 26.08.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler