Turkcell, yerli baz istasyonu ULAK için ön sipariş verdiğini açıkladı

Turkcell, yerli baz istasyonu ULAK için ön sipariş verdiğini açıkladı

Tam üç yıl önce yüklenici firma olan Aselsan öncülüğünde çalışmaları başlayan Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na (SSM) ait yerli baz istasyonu projesinde seri üretimin ardından ön sipariş süreci de başladı. Bugün konuyla ilgili ortak bir açıklama yayımlayan Aselsan ve Turkcell, bir süredir test çalışmaları devam eden yerli 4,5G ekipmanları için ilk ön siparişin alındığı bildirildi.

Aselsan'ın yüklenici firma olduğu ULAK projesi, hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl 4G ihalesinin ertelenmesine sebep olmuştu. Başından beri yerli baz istasyonunun 2016'da piyasaya sürülmesi planlanıyordu. Ancak 4G'nin bu tarihten çok daha önce kullanıma sunulması halinde altyapının ihtiyaç duyacağı donanımın ithal edilmesinin önüne geçilmek istendiğinden 4G'nin hizmet başlangıcı 1 Nisan 2016'ya kadar ertelenmişti.

Ülkemizin önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Netaş ve Türk Telekom bünyesinde faaliyet gösteren Argela da ULAK projesinde görev alan şirketler arasında yer alıyor. 4G'nin 1000 Mbit/s indirme, 500 Mbit/s yükleme hızlarına ulaşabildiği LTE Rel.11 sürümüne destek sunacak baz istasyonlarına ait yazılım ve donanımların yerli kaynaklar kullanılarak üretilmesini esas alan projenin nihayete ermesiyle dünya ile aynı anda en güncel 4G LTE-Advanced standardına geçiş yapılmış olacak.

Taşıyıcı birleştirme (Carrier Aggregation) tekniği sayesinde dünyanın dört bir yanında kullanılmakta olan LTE-A hızlarının üç katına ulaşmayı mümkün kılan ULAK, eğer seri üretimde bir aksaklık yaşanmazsa 2016 yılı içerisinde operatörlerin altyapılarına entegre edilmeye başlayacak. Geçen sene yapılan 4G ihale şartları gereği her şirketin altyapısında yerli baz istasyonumuzu kullanması gerekiyor.



Eklenme tarihi: 18.02.2016

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler