Çip üretimini artırmak isteyen Çin'in yeni hedefi Toshiba ve SanDisk

Çip üretimini artırmak isteyen Çin'in yeni hedefi Toshiba ve SanDisk

Dünyanın en büyük çip ithalatçısı olan Çin, %45 payla sektörün bir numaralı müşterisi konumunda. Yıllık çip harcamaları petrol harcamalarını aşan Uzak Doğulu ülkenin bu hususta hazırladığı kalkınma planı birkaç yıl önce hayata geçirilmişti. Yarı iletken pazarına girmekte oldukça geç kalan Çin, 170 milyar dolar yatırım bütçesiyle yıllık yüzde 20 büyüme ivmesi yakalayıp 2020'ye kadar pazarda söz sahibi çip üreticileri oluşturmak istiyor.

Çin'in yarı iletken üreticiliği yolundaki ilk adımı, mevcut ülke başkanının da mezunu olduğu Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'nde kurumsal yapılanmaya gitmek oldu. Üniversitenin sahip olduğu şirketleri Tsinghua Unigroup adıyla tek bir çatı altında toplayan hükümet, grup şirketlerinden Unisplendor'u yarı iletken üretiminde söz sahibi yapabilmek adına işe ülke içerisinde alımlarla başladı. Bunlardan ilk göze çarpanı ise, bütçe dostu mobil çipsetler tasarlayan Spreadtrum.

Tsinghua Unigroup ismi yakın zamanda Western Digital yatırımıyla yeniden gündeme gelmişti. Başarılı depolama çözümleri üreticisinden %15 hisse satın alan şirket, şimdi de gözünü Toshiba ve SanDisk firmalarına dikti. Digitimes'in haberine göre, Tsinghua Unigroup'un yeni hedefi bellek üretiminde 15 yıllık ortaklığı bulunan iki firmadan birini bünyesine katmak. Bu sürpriz hamlenin 23 milyar dolarlık Micron anlaşması olumsuz sonuçlandıktan sonra hayata geçirildiği düşünülüyor.

Dünyanın en büyük dördüncü yarı iletken şirketi Micron ile satın alım görüşmeleri ABD'nin ulusal güvenlik endişelerini gerekçe gösterdiği veto kararına takılan Tsinghua, Idaho merkezli yarı iletken devinden %10-20 civarında hisse alımı gerçekleştirerek ortaklık kurma yoluna gidecek. Sektörün yeni oyuncusu, teknolojik altyapı ihtiyacını ise Japon Toshiba ya da Kaliforniyalı SanDisk'i alarak karşılamayı planlıyor. Son dönemde yaşanan mali kriz sonrası üst kadroları görevden alınan Toshiba, Tsinghua için ideal bir alım gibi görünüyor. Ancak firmanın nükleer piyasadaki paha biçilmez gücü hasebiyle tümden satın alımına Japon hükümetinden izin çıkması beklenmiyor.



Eklenme tarihi: 8.10.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler