Tsinghua, çip üretiminde en büyük üç isimden biri olmak istiyor

Tsinghua, çip üretiminde en büyük üç isimden biri olmak istiyor

Çin'in çip üreticisi olma yolundaki en büyük projesi olan Tsinghua Unigroup, hak ettiği ilgiyi görmeye başlıyor. Bugün şirketin yönetim kurulu başkanı Zhao Weiguo'nun uluslararası basına verdiği ilk röportajı yayımlayan Reuters, Pekin merkezli grubun gelecek planları hakkında önemli detaylar paylaştı.

Mezunları arasında mevcut Çin devlet başkanı Şi Cinping'in de bulunduğu Tsinghua Üniversitesi'nden ayrılarak kurulan Tsinghua Unigroup, hükümetin geniş yatırım bütçesı sayesinde kısa sürede attığı adımlarla büyük ilerleme gösterdi. Spreadtrum, RF Microelectronics gibi yerl isimleri bünyesine katan grup, gelecek beş yılda öncelikli hedefi Amerikalı şirketler olan 47 milyar dolarlık bütçesiyle yarı iletken sektöründe söz sahibi olmak istiyor.

Tayvan'ın mevcut yasaları nedeniyle tümleşik devre tasarımcılarına doğrudan yatırım yapması mümkün olmayan Tsinghua, yasal değişiklik gerçekleşmediği sürece yatırımlarının ABD merkezlı olacağını ifade ediyor. Hatta yaklaşan son büyük yatırımından bahseden şirket, yıl sonuna kadar ABD'nin en büyük bellek çipi üreticilerinden biriyle anlaşmaya varacağını ortaya çıkardı.

Sırasıyla Intel, Samsung, Qualcomm, SK Hynix ve Micron'un ilk beşliyi oluşturduğu yarı iletken çip pazarında, sadece bu beşlinin satış rakamları toplam piyasa hacminin %90'ına tekabül ediyor. Çin'in çip ithalatına son verme hedefini hayata geçirmek için bu beşli arasına girmek zorunda olduğunu bilen Tsinghua, Amerikan hükümetinin ulusal güvenlik tehlikesi olarak algıladığı tümden satın alım anlaşmalarından ziyade üretim ortaklıkları ve azınlık hisse alımlarıyla ilk etapta NAND flaş çip üretim tesisleriyle ülkesinde somut üretim faaliyetlerine başlamak istiyor.

Yıl sonuna kadar resmiyet kazanacak anlaşmada taraf olacak Amerikalı ismin Micron olmasına kesin gözüyle bakılırken son dönemde büyük düşüş yaşayan Qualcomm'un da önümüzdeki yıllarda Tsinghua'nın agresif yatırımlarından nasibini alacağı tahmin ediliyor.

1,4 milyar nüfuslu Çin'in çip ithalatı yıllık petrol ithalatını geride bırakmış durumda. Teknolojik donanımın üretim merkezi haline gelen ülkede bunu değiştirmeye yönelik atılan adımları takdir etmek gerekiyor. İyi planlanmış bir yatırım planı ve zaten mevcut olan iş gücüyle ülkenin gelecek on yılda önemi giderek artacak olan yarı iletken piyasasındaki yerini garantileyeceği kesin.



Eklenme tarihi: 17.11.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler