Toshiba çip bölümünü kime satacağına karar verdi

Toshiba çip bölümünü kime satacağına karar verdi

Teknoloji piyasasında sahip olduğu aktif rolü yitiren, son yıllarda Çin ve Güney Kore'nin gölgesinde kalan Japon piyasasında bir büyük sorun daha devlet eliyle tatlıya bağlandı. Nükleer operasyonlarını yürüttüğü alt şirketi iflas eden ve kritik muhasebe hataları yüzünden ciddi bir kredi yüküyle karşı karşıya kalan Toshiba, martta satışa çıkardığı çip bölümüne Japon devletinin yardımıyla alıcı buldu. Bugün yapılan açıklamayla alıcısı merakla beklenen çip bölümünün Japon, Amerikan ve Koreli şirketlerden oluşan bir gruba satılacağı duyuruldu.

Daha önce Sony, Hitachi ve Toshiba'nın küçük-orta ölçekli LCD üretim operasyonlarını Japan Display adı altında dünyanın en büyük panel üreticilerinden birine dönüştüren Japon hükümeti destekli INCJ fonu, Toshiba'nın giderek büyüyen ekonomik sorununa da el attı. Çip bölümünü INCJ, Japon Kalkınma Bankası, Amerikalı özel bir sermaye şirketi olan Bain Capital, Güney Koreli RAM üreticisi SK Hynix ile yine Japon Mitsubishi'nin finansal grubunun oluşturduğu bir konsorsiyum satın alacak.

RAM piyasasında oldukça aktif olan SK Hynix, bu anlaşmayla NAND flaş pazarına açılmış olacak. Basına yansıyan detaylara göre en az 18 milyar dolar değerindeki anlaşmada en büyük hisselerden biri de yine Koreli SK Hynix tarafından üstlenilecek. Yarı iletken çip sektöründe dengeleri değiştirecek bu alımın Mart 2018'e kadar tamamlanması bekleniyor.

Öte yandan Toshiba ile SanDisk alımı nedeniyle yakın ilişki içerisindeki Western Digital, rakibi SK Hynix'in anlaşmada taraf olmasından şikayetçi. Toshiba ile arasındaki anlaşmazlıklar çözülene kadar satışın durdurulmasını talep eden WD, temmuzda ABD mahkemelerinde şansını deneyecek.

Martta Toshiba çip bölümünün satışa çıktığı duyurulduğundan beri konuyla yakından ilgilenen Foxconn ise tüm uğraşlarına rağmen çok istediği alımda mutlu sona ulaşamadı. Firmanın Çin hükümetiyle ilişkilerini bahane eden Japon ve Amerikalı otoriteler, anlaşma bedelini 27 milyar dolara kadar çıkaran, yanına Apple ve Amazon'u da almayı, hatta mevcut Toshiba yönetimini değiştirmemeyi garanti etmesine rağmen Japonları anlaşmaya razı edemedi. Çip tasarım ve üretiminde büyük hedefleri olan Çin'in yapmak istediği neredeyse tüm yabancı yatırımları engelleyen rakiplerini haksız rekabetle suçlaması boşuna olmasa gerek.



Eklenme tarihi: 21.06.2017

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler