Telefonunuz sizi SAR'smasın

Telefonunuz sizi SAR'smasın

Cep telefonlarının sağlığa zararlı olup olmadıkları yapılan çalışmalarla sürekli araştırılmaktadır. Bu konuda kesin sonuçlara yer veren çalışmalar da bulunmaktadır. En büyük cep telefonu üreticileri, 2001 yılında alınan ortak bir kararla, cep telefonlarının etrafa yaydığı radyasyon miktarını ölçmek için tek bir birime geçiş yapılmasında anlaştılar. Bu birim, SAR değeri olarak kabul edildi.

SAR - Specific Absorption RateSAR - Phantom
SAR sözcüğünün açılımı Spesifik Yayınım Değeri’dir. Bu değer, bir cep telefonunun maksimum çalışma gücündeyken, yani görüşme esnasında, insan vücuduna uyguladığı radyasyonun Watt cinsinden değerine eşittir. Bir başka tanımla, vücudun 1 kg’ının sıcaklığını 1° C yükselten elektromanyetik enerji miktarı olarak da açıklanabilir. Bu ölçümü gerçekleştirmek için "Phantom" isimli bir yapay kafa üretilmiştir. 6 dakika boyunca en yüksek seviyede verilen sinyal sonunda SAR değerinin en az zarar aralığı hesaplanmıştır. Buna göre bir cep telefonu, SAR değerinin üst limiti olan 2,0 W/kg miktarını aşmıyorsa kullanıma uygun olduğu kabul edilmektedir.

Dikkat etmeniz gereken noktalar:
Kullandığınız cep telefonunun SAR değerinin düşük olması, sağlığınız için zararlı olmadığı anlamına gelmemektedir. Bu yüzden cep telefonunuzu kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır.

  • Şebeke sinyalinin az olduğu yerlerde uzun süreli görüşme yapmaktan kaçının. Çünkü bu durumlarda telefon şebeke vericisine bağlanmak için maksimum miktarda güç harcar ve en yüksek performans ile çalışır.
  • Araç içerisinde veya kapalı mekanlarda konuşmak daha zararlı. Çünkü şebeke sinyalleri, araçların veya binaların metal kısmını geçmek için sinyal şiddetlerini artırmak zorundadır. Bu durumda telefon daha çok radyasyon yayar.
  • Kulaklıklı mikrofon seti veya Bluetooth kulaklık kullanmak en iyi çözüm. Görüşmelerimizde telefonun beynimizden uzak durması, sağlığımıza vereceği zararı en aza indirir. Telefonun yaydığı radyasyondan beyin direkt olarak etkilenmemiş olur.
  • Telefonların SAR değerlerine dikkat edilmeli. Büyük firmalar bu konuda titiz davranmasına karşın, son zamanlarda hızla artan Çin malı, kaçak telefon kullanımı tehlikeyi büyültüyor. Ucuz olduğu için alınan bir çok telefonun SAR değeri hakkında bir bilgi bulunmuyor.

Nokia N95Çok kullanılan bazı telefonların SAR değerleri:

Genel olarak, bir insanın 0,8 W/kg miktarında radyasyona maruz kalması normal olarak kabul edilmiştir. Diğer modellerin SAR değerlerini öğrenmek için telefonların Genel Özellikler kısmına bakınız. Yukarı da verilen değerler üreticilerin resmi internet sitelerinden alınmıştır.



Eklenme tarihi: 4.05.2008
Kaynak: Mobiletişim | Ahmet Selman Özdemir

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler