Yeni bir Lityum pil teknolojisi telefonların pil ömrünü ikiye katlıyor

Yeni bir Lityum pil teknolojisi telefonların pil ömrünü ikiye katlıyor

Mobil cihazların darboğazı haline gelen piller, senelerdir yürütülen geliştirme çalışmalarına rağmen hiçbir değişikliğe uğramadan üretilmeye devam ediyor. Bu nedenle yapılan en küçük bilimsel araştırma bile teknoloji dünyasını umutlandırmaya yetiyor. Pil teknolojileriyle alakalı son araştırma haberi, Stanford Üniversitesi'nden geldi. Aralarında ABD'nin eski Enerji Bakanı ve Nobel ödülü sahibi Steven Chu'nun da bulunduğu Çin ve Güney Koreli akademisyenlerden oluşan ekip, geliştirdikleri yeni lityum piliyle akıllı telefon ve elektrikli arabalardaki kullanım süresini ciddi manada artırmayı başarmış.

Lityum iyon piller, lityum metal oksit katot, elektrolit ve anot olmak üzere üç kısımdan oluşuyor. Anot kısmında genelde grafit, bazen polimer madde veya yeni nesil LG cihazlarda olduğu gibi silikon dioksit kullanılabiliyor. Pillerinde yer verdiği yeni bir anotla şuanda piyasadaki en yüksek kullanım süresine sahip telefonlara imza atan LG de aslında yetersiz bir anot türüne umut bağlamış durumda. Lityum pillerde anotun en iyi performansı için lityum kullanılması gerekiyor. Ancak diğer anotlara kıyasla aşırı büyüme yaparak çatlayan lityum anot, kolayca verimliliğini kaybediyor. Şimdiye kadar bu soruna çözüm bulamayan sektörün ileri gelenleri, daha düşük performanslı elementler kullanarak anot üretimi gerçekleştirmişti.

Nihayet lityum anotların önündeki bu ciddi sorunu ortadan kaldırdıklarını ilan eden Stanford'lu ekip, yerleştirdikleri mikroskobik karbon çeper sayesinde lityum anotun sıkıntılarına çözüm olmayı başarmış. Verimliliği %99 seviyesine çıkarılsa da ekibin lityum anotlu lityum pilini piyasada görebilmek için tamamlanması gereken çalışmalar bulunuyor. Sonuç olarak sıradan lityum pillerden en az iki kat daha uzun kullanım vaat eden bu teknoloji, pil ömrünü üç, dört katına çıkarabilecek potansiyele de sahip. Ciddi bir ekip tarafından üzerinde çalışılan lityum anotlu pilin yakın zamanda tüketicilerle buluşması pek mümkün görünmüyor.



Eklenme tarihi: 28.07.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler