Samsung, üç taraflı esnek OLED ekran üretimine başladı

Samsung, üç taraflı esnek OLED ekran üretimine başladı

İki sene öncesine dayanan iddialar, Samsung'un sonraki Galaxy Note telefonunu kendi geliştirdiği esnek ekran teknolojisiyle donatacağına işaret ediyor. Bu söylentiler, her yeni Note tanıtımı öncesinde olduğu gibi bu yıl da bazı kaynaklar tarafından kabul görmeyeceği biline biline medyaya servis edildi durdu. Fakat esnek ekran teknolojilerinin gelişimini doğrulayan bilgiler de gelmiyor değil. Samsung'un son dönemde birçok patent başvurusunda yer verdiği Youm panelleriyle alakalı yeni bir iddia, Güney Kore medyasında ortaya çıktı. ZDNet.co.kr sitesi, endüstri kaynaklarına dayandırdığı haberinde, üç taraflı Youm ekranın Güney Koreli üreticiye ait bir A2 tesisinde seri üretime girdiğini ileri sürdü. Akıllara Galaxy Round benzeri yeni bir esnek ekranlı cihazın geliştirilme ihtimalini getiren bu gelişme, sonraki Note telefonunun iki farklı sürüm halinde piyasaya sürüleceği raporlarını doğruladı.

Üst düzey bir Samsung Mobile yöneticisi, birkaç ay önce medyaya yaptığı açıklamayla bu sene yeni bir ürün formu benimseyen bir telefon-tablet melezi çıkaracaklarını resmen doğrulamıştı. Temel Galaxy Note 4 sürümü için geniş üretim hacmi nedeniyle düz ekran kullanımı dışında başka bir seçenekten bahsetmek mümkün değil. Fakat Galaxy Round gibi kısıtlı satışı gerçekleştirilebilecek bir cihaz, endüstrinin üç taraflı ilk ekranı için en uygun kullanım yeri olacaktır. S Pen dijital kalem teknolojilerini benimsemesi beklenen bu aygıt, muhtemelen Note 4'ten daha yüksek bir fiyatla bölgesel olarak satışa çıkarılacak.

Üç taraflı ekran nedir?

Üç taraflı ekran konseptini geçen seneki CES 2013 fuarında sergileyen Samsung, Youm panellerin gelecekte çok daha özgün cihazlar geliştirebilmek için elinde tuttuğu çok değerli bir donanım teknolojisi olduğunu dile getirmişti. İlk kez bu yıl tüketiciyle buluşturulacak olan uç kısımları telefonun iki yanına doğru uzanan bu yenilikçi ekran, kilit ekranı, e-kitap okuyucu ve internet gezgini gibi yazılımın çeşitli bölümlerinde ek ayar ve işlevleri ekranın yan bölümlerine iterek panelin ön kısmında gerçek içeriği daha rahat sergileyebilecek.

Samsung, esnek ekran kullanımıyla alakalı kısıtlamaları yetersiz üretim hacmine borçlu. En büyük rakibi Apple karşısında daha yenilikçi tasarımlar ortaya çıkarabilmek için bu teknolojilerin yüksek hacimle üretime ihtiyacı olduğu bilen mobil cihaz devi, 3-5 milyar dolar civarındaki son yatırımlarıyla A3 tipi yeni ekran üretim tesisini yeni yıla hazır hale getiriyor. 2015'in ilk yarısında faaliyete başlayacak yeni fabrika, yalnızca esnek OLED ekranlara özel 6-Gen (1850x1500) cam levha üretimi yapabilen bir üretim hattına da sahip. Bu plastik tabanlı ultra ince Youm panel üretimi gerçekleştirecek hat sayesinde dünya genelinde piyasaya sürülebilecek plastik tabanlı ekranla donatılmış telefonların mümkün olması bekleniyor.

Plastik tabanlı OLED ekranlar, Quad HD paneller...

Teknoloji dünyası ve tüketicileri çalışmaların bu tür teknik gelişmeleriyle tatmin etmenin mümkün olmayacağını bilen Seul merkezli lider telefon üreticisi, belki de yalnızca kendi ülkesinde satılacak üç taraflı ekrana sahip bir Galaxy Note çözümüyle yenilikçiliğini bir kez daha ispat etmiş olacak. Böylece hem Güney Kore pazarını esnek ekranlı sıra dışı ürün formlarına hazırlamış olan Samsung, esnek ekran üretimine hız verirken endüstriyi de meşgul etmiş olacak. Son verilere göre, Hindistan ve Çin'de liderliği yerel telefon üreticilerine kaptıran elektronik devi, tüketici elektroniğinde talep düşüşü yaşasa da mobil teknolojilerin geleceğinde büyük rol oynamaya devam ediyor. Youm panellerin dışında sıradan cam Super AMOLED çözümlerinde yeni organik materyallere geçiş yapan firma, Quad HD (2560 x 1440 piksel) standardını benimsemesine rağmen Full HD OLED panellerden daha az enerji tüketen bir ürün ortaya koymayı başardı. Firmanın elde ettiği bu başarı bile tek başına mobil ekran piyasasında hakimiyetin Samsung'da olduğunu gözler önüne seriyor.



Eklenme tarihi: 7.08.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler