Samsung ve Toshiba, 13 MP'lik kamera sensörü pazarında Sony'ye rakip oluyor

Samsung ve Toshiba, 13 MP'lik kamera sensörü pazarında Sony'ye rakip oluyor


Mobil cihazlar için 13 megapiksel çözünürlüklü kamera sensörü tedariği gerçekleştiren tek üretici, görüntüleme teknolojileri uzmanı Sony. Tokyo merkezli firmanın tekelindeki sektörde, geçtiğimiz yıldan bu yana parça sıkıntısı yaşanıyor. Exmor R ve Exmor RS serisi sensörlerinin üretimini kendi cihazları için dahi yeterli hacimde gerçekleştiremeyen Sony, Xperia Z Ultra'da 8 MP'lik bir donanım kullanmak zorunda kalmış; 2012'de satışa çıkan Samsung Galaxy Note 2 ve LG Optimus G'den yalnızca LG için sensör tedariğinde bulunabilmişti. Eski kamera çözümlerini tercih etmekten başka çaresi olmayan üreticilerden Samsung, geçen sene kendi 13 MP'lik sensörünü geliştirmek için kolları sıvamıştı. Güney Koreli şirket ve onunla aynı yolu izleyen Toshiba'dan nihayet olumlu haberler gelmeye başladı.

Samsung'un yarı iletken çip geliştirme-üretme faaliyetlerinden sorumlu alt kuruluşu Samsung LSI ve Toshiba'nın 13 MP'lik CMOS sensörlerinin seri üretimine başladıkları öğrenildi. Ar-ge çalışmalarını tamamlayan Samsung, öncelikli olarak birkaç ay içerisinde satışa sunulacak yeni telefon-tablet melezi Galaxy Note 3 için 13 megapiksellik kamera donanımı üretecek. ETNews.com'un haberine göre; Samsung Mobile, grubun bir diğer kuruluşu Samsung LSI'ya yıl sonuna kadar teslim edilmek üzere 80-90 milyon civarında 13 MP'lik sensör siparişi vermiş.

Renklerde oluşan bozulmaları azaltan bütünleşik bir devreye sahip Toshiba'nın CMOS sensörü ise; 1.12 mikronluk pikselleri bünyesinde barındırıyor. Endüstrideki en küçük pikselli donanımlardan birini geliştiren Japon elektronik devi, T4K37 model numaralı sensörünü donanımsal HDR desteğiyle donatmış. Toshiba, müşterilerine Aralık 2013'te 20$'dan tedarik etmeye başlayacağı arkadan aydınlatmalı kamerasını akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar için geliştirdiğini ifade etmişti. 2014'te bu ürünün telefon ve tabletlerde kullanılmaya başlayacağı tahmin ediliyor.

Samsung ve Toshiba'nın seri üretim duyurularının yanı sıra 2008'de Micron Technology'den ayrılıp bağımsız bir şirket haline gelen Aptina da hafta içerisinde 13 MP'lik bir akıllı telefon kamerası geliştirdiğini açıkladı. Küçük boyutlu sensörlerde yüksek görüntü kalitesi için bir takım görüntüleme teknolojilerini kullanarak dizayn edilen AR1331 Clarity Plus sensörünün henüz ne zaman seri üretim aşamasına ulaşacağı bilinmiyor. Fakat son gelişmeler, yakın zamanda 13 MP kamera sensöründe Sony hakimiyetinin yıkılacağını gösteriyor.

CMOS sensör üretimine dahil olan yeni firmalar, 2014'te akıllı telefon pazarının 13 megapiksel çözünürlüklü kameraya sahip birçok modelle bezeneceğine işaret ediyor. Düşük üretim hacmi sebebiyle sensör fiyatlarını yukarı çeken ve bu nedenle orta seviye aygıtlar için 13 MP yolunu kapatan Sony'nin 13 MP kategorisindeki üstünlüğü tehlikeye girse de, Honami olarak bilinen Xperia i1'in piyasaya sürülmesi sonrası 20 MP sınıfına adım atarak bu alanda da uzun süre tekel haline gelmesi bekleniyor. Zira 13 MP'lik CMOS sensör üretimine yeni başlayan Samsung ve Toshiba'nın 20 MP ve üstü için birkaç yıl daha endüstriyi bekletecekleri düşünülüyor.

Yazar: Bilal Akgündüz



Eklenme tarihi: 20.07.2013
Kaynak: http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20130716/292303/

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler