Intel'in çip piyasasındaki 24 yıllık liderliğini Samsung bitiriyor

Intel'in çip piyasasındaki 24 yıllık liderliğini Samsung bitiriyor

DRAM ve NAND flaş bellek pazarlarının lideri Samsung yarı iletken sektöründe liderliğe çok yakın. Son bir yılda bu iki pazarda yaşanan fiyat artışları Koreli üreticiyi Intel'i devirmeye hiç olmadığı kadar yaklaştırdı. Amerikalı analiz firması IC Insights, yayımladığı son raporda 2017 ikinci çeyreğinin sektör tarihine geçecek bir lider değişimine sahne olacağını ileri sürdü.

1993'ten beri gelir bazında en büyük yarı iletken üreticisi olan Intel, yongada sistem çözümünden giyilebilir elektronik çiplerine kadar farklı kategorileri kapsayan çabalarına rağmen bir türlü mobil endüstride kabul görmedi. Geçtiğimiz yıl iPhone serisine modem tedariği yaparak ilk büyük kazanımını gerçekleştirse de Intel'in mobil pazarda rakipleri karşısında ciddi eksikleri bulunuyor. Bunun neticesinde 24 yıllık liderliğin sonu gelmiş görünüyor.

DRAM ve NAND flaş bellek dışında Qualcomm'un 10/14 nm Snapdragon çipsetlerinin üretimini üstlenen, kendi mobil cihaz portföyünde Exynos yonga kullanımını artıran Samsung, 2017 ilk çeyreğinde 13,5 milyar dolar yarı iletken satış geliri elde etti. Aynı dönemde Intel ise geçen yıl 15,7 milyar dolara kadar çıkan mali çeyrek gelir hacminde 14,2 milyar dolar seviyesine kadar geriledi.

2017 ikinci çeyreği için tahminler Samsung'un 14,94 milyar dolar ile lider olacağı ve Intel'in ise 14,4 milyar dolar satış geliriyle ikinciliğe gerileyeceğine işaret ediyor. Bellek çipindeki fiyat artışının devam edeceği öngörüsüyle ortaya çıkan bu sonuç, Samsung'u dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi yapıyor. Tahminlerin doğru çıkıp çıkmayacağını temmuzda yayımlanacak resmi çeyrek raporları gösterecek.



Eklenme tarihi: 2.05.2017

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler