Galaxy S6'nın dahili hafızası ne kadar hızlı?

Galaxy S6'nın dahili hafızası ne kadar hızlı?

Lüks malzemelerin kullanıldığı yepyeni bir tasarıma sahip Galaxy S6, milyonlarca tüketiciyi bu kadar yenilikle bile ikna etmeyi başaracaktır. Fakat telefon seçiminde daha hassas davranan kesimleri ikna etmek pek kolay olmayacak. Zira teknolojik altyapı bakımından hiçbir yeniliği beraberinde getirmeyen son model cihazların kol gezdiği bu piyasada, hangi ürünün yeni, hangisinin eski teknoloji dolu olduğunu kestirmek zordur. Neyse ki günler önce duyurulan S6 için yeterince bilgi toplanmış durumda. Son paylaşacağımız veriler, cihazın dahili hafızasına değiniyor.

PhoneArena sitesinin paylaştığı dahili bellek test sonuçları, Galaxy S6'nın asıl büyük değişimi yarı iletken donanımında yaşadığını doğrular nitelikte. AndroBench aracında yürütülen testler, Galaxy S6 ve S6 edge modellerinin rakiplerinden dört kata kadar daha yüksek hızlarda veri alışverişi gerçekleştirebildiğini gösteriyor. Peki aradaki bu büyük farkın sebebi ne? Bu sorunun cevabı için Samsung'un resmi tanıtımdan günler önce müjdelediği yeni belleklerine geri dönmek gerekiyor.

Akıllı telefonların neredeyse tamamında eMMC standardındaki flaş bellekler kullanılıyor. Bu standardın son örneği eMMC 5.0/5.1'de 400 MB/saniye seviyesinde okuma hızları görmek mümkün. Ancak Samsung'un bu standardı temel alan son donanımlarında ancak 250 MB/saniye düzeyine çıkılabildiğini bilmek gerekiyor. Mevcut telefonlardaki rakamlara göz atıldığında, 200 MB/sn sınırının üstüne tırmanabilen yalnızca Xperia Z3 modeli bulunuyor.

Galaxy S6 ile eMMC standardı yerine UFS 2.0 olarak bilinen bir başka platforma geçiş yapan Güney Koreli üretici, teorik olarak 725 MB/sn seviyesine çıkabilen bir teknoloji benimsiyor. AndroBench testleri, S6 ve S6 edge'nin sıralı okumada 315 MB/sn, sıralı yazmada ise 140 MB/sn ile açık ara lider konumda olduğunu gösteriyor. UFS 2.0'ın vaat ettiği rakamlar ile gerçek performans arasındaki farkın sebebiyse, enerji tüketimini dengelemek için uygulanmış kısıtlamalar olsa gerek.

1,45 GB/saniyeye kadar ulaşabilme potansiyeli bulunan UFS 2.0 bellekler, eMMC'ye göre hızın dışında komut sıralama gibi kullanım performansını ciddi şekilde artıracak bir fonksiyonu da getiriyor. Ancak okuma ve yazma işlemlerinde daha az enerji harcasa da, UFS 2.0'ın eMMC'den daha fazla enerji harcayıp çok daha pahalı olduğu biliniyor. Bu nedenle Galaxy S6 gibi üst düzey modellerin dışında kullanım alanı bulunmayan bu dahili hafıza bellekleri, alt kategorilerle üst segment arasındaki farkın açılmasına sebep olacaktır.

Akıllı telefon alırken titiz davranan tüketicilerin, bundan sonra piyasaya sürülecek cihazlarda dahili belleğin temel aldığı standardı göz ardı etmemesi gerektiğini belirtelim. 2015'te satın alınacak üst düzey bir cihazın UFS 2.0 veya eMMC 5.1 standardında bir hafızayı beraberinde getirmemesi, eski teknoloji bir ürün aldığınız anlamına gelecektir.



Eklenme tarihi: 5.03.2015

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler