Samsung Galaxy S6 ve S6 edge 20 milyon ön sipariş aldı

Samsung Galaxy S6 ve S6 edge 20 milyon ön sipariş aldı

Galaxy S2 ve Galaxy S3 gibi başarılı telefonlardan sonra 2013'te piyasaya sürülen Galaxy S4, Samsung'un en çok satan akıllı telefonu olmuştu. Ancak firmanın geçen seneki amiral gemisi S5, planlanan satış rakamlarının epeyi gerisinde kaldı. Büyük başarılar elde eden Note 4 ve firmanın marka değerine ciddi katkı sağlayan Note Edge'ye rağmen Samsung, 2010'dan beri artan pazar payında daralma yaşadı.

Dünya devi mobil cihaz üreticisini tedirgin eden ekonomik dalgalanmanın suçlusu Galaxy S5 kabul ediliyor. Peki S5'i başarısız kılan neydi? Bu sorunun tek cevabı olduğunu düşünenler çoğunlukta; ucuz görünümlü plastik kasa. Binlerce lira harcadığı telefonunu lüks bir aksesuar olarak kullanan tüketicilerin yeni tasarımlı iPhone 6'nın piyasaya sürüldüğü bir yılda Samsung'un plastik telefonuna itibar etmemesi gayet normal. Ancak yıllardır büyük ilgi gören plastik kasalı telefonların ikinci kalite ürün statüsüne düşmesinin sebebi ne? Bunun cevabını öğrenmek için Uzak doğulu üreticilerin ürünlerine göz gezdirmek yeterli olacaktır.

Apple'nin iPhone 5, kasa dizaynları en çok beğenilen üretici konumundaki HTC'nin ise One M7 ile adım attığı metal telefon kategorisi, 2014'te beklenmedik isimleri bünyesine kabul etti. Dünyaya yeni açılmaya başlayan Lenovo, Xiaomi, Meizu ve hatta OnePlus One gencecik üreticiler, alüminyumu akıllı telefonlarında kullanabilecek olgunluğa ne zaman ulaşmıştı? Yılların Samsung'u yüksek hacimli seri üretim operasyonlarında verim alamayacağını bahane ederek metal kasa fikrini elinin tersiyle iterken, yerel Çinli üreticilerden pırıl pırıl şık alüminyum telefonlar görüyorduk. Bunun neticesi, Samsung'un dünyanın en büyük mobil cihaz pazarı Çin'de liderliği kaptırması ve 2014 son çeyreğindeki satışlar baz alındığında Apple ile Samsung arasındaki farkın ortadan kalkması oldu.

Her ne kadar Galaxy S6 ve Galaxy S6 edge telefonlarının tasarım anlayışı üzerinde yıllardır çalıştığını ifade etse de, Güney Koreli üreticinin malzeme değişikliğine Çinli komşuları sebep oldu. Zira alüminyum kasa tasarlamayı Apple'den öğrenen bu isimler, şimdi küresel piyasada dünya devlerini alt edebilecek gücü ellerinde bulunduruyorlardı. Fakat teknoloji endüstrisinin en kapsamlı tedarik zincirini kontrol eden Samsung'un pes etmeye niyeti yok. Zira Koreli holdingin şu günlerde sık sık sonunun benzetildiği Nokia, BlackBerry veyahut Motorola'dan çok daha farklı olduğunu bilmek gerekiyor.

Yarı iletken piyasasında 2014'ün en çok ar-ge harcaması yapan üçüncü ismi olan Samsung, bir akıllı telefondaki en önemli iki donanımı tamamen kontrolü altına almış durumda; ekran ve yongada sistem çözümü. Esnek OLED ekran, 14 nm FinFET mimarili yongada sistem çözümü ve LPDDR4 standardını benimseyen mobil DRAM bir telefonu rakiplerinden birkaç kademe üste çıkaracağı gibi iç kaynaklardan sağlandığı takdirde masrafları büyük ölçüde indirecektir. S6 ve S6 edge'de Exynos 7420 çipsetini kullanan şirketin cihaz başına ortalama 28 dolarlık masraf azalttığını hatırlatmamız bunu anlamak için yeterli olacaktır. Ana donanım elemanlarındaki masrafın minimuma indirilmesiyle daha lüks bir kasanın da önü açılmış oluyor.

İşte Samsung'un yeni amiral gemileri Galaxy S6 ve S6 edge'yi şekillendiren süreç böyle işledi. Gelelim Korea Times tarafından bildirilen ilk ön sipariş rakamlarına. MWC 2015'te bir Samsung yöneticisiyle konuşan Koreli haber kaynağı, Samsung'un S6 telefonları için operatörlerden 20 milyon ön sipariş aldığını öğrenmiş. Bunun 15 milyonluk kısmını S6 oluştururken, 5 milyon ön sipariş de S6 edge için alınmış.

Samsung'un şimdiye kadar karşılaştığı en yüksek ön sipariş rakamlarını elde eden Galaxy S6 ve S6 edge, 10 Nisan tarihinde 20 ülkede satışa çıkacak. Halihazırda aylık 1 milyon esnek OLED üretim kapasitesine sahip olan teknoloji devinin yılın ilk yarısında hizmete açılacak yeni plastik tabanlı OLED üretim tesisinin yardımıyla 2015 ikinci yarısında Galaxy S6 edge'yi tüm dünyaya sunması bekleniyor.



Eklenme tarihi: 8.03.2015
Kaynak: Korea Times

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler